Kaiser-Jäger-Marsch

Från Wikipedia

Kaiser-Jäger-Marsch, op. 93, är en marsch av Johann Strauss den yngre. Den spelades första gången den 7 juli 1851 i Wien.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det ursprungliga tyrolska jägarregementet hade bildats 1801 men lades ned endast sju år senare, 1808. 1813 grundade generalen Franz Fenner von Fennerberg en skyttekår, "Fenner-Jäger-Corps", för att strida i befrielsekriget mot kejsar Napoleons överhöghet (jägartrupper fanns i Tyrolen på båda sidor om Alperna i årtionden). 1816 bytte regementet namn till "Tiroler Jäger-Regiment Kaiser Franz I" efter kejsaren Frans I av Österrike. Med åren byttes namnen ut allt eftersom kejsarna efterträdde varandra: 1835 blev det "Tiroler Jäger-Regiment Kaiser Ferdinand" och 1848 "Tiroler Jäger-Regiment Kaiser Franz Joseph". 1895 omorganiserades regementet till fyra numrerade regementen med namnet "Tiroler Kaiser-Jäger", som alla ansågs som eliten i den kejserliga armén.

Naturligtvis komponerades många marscher för den dagliga tjänsten såväl för de tämligen många paraderna. Men varför Johann Strauss komponerade sin Kaiser-Jäger-Marsch sommaren 1851 kan inte fastställas. En parad av tyrolerregementet var inte att väntas i Wien vid den tiden. Marschen spelades första gången den 7 juli 1851 vid en välgörenhetskonsert i Johann Denglers "Bierhalle" i förorten Fünfhaus. Vid samma tillfälle spelades även Straussvalsen Gambrinus-Tänze (op. 97).

Om marschen[redigera | redigera wikitext]

Speltiden är ca 2 minuter och 12 sekunder plus minus några sekunder beroende på dirigentens musikaliska tolkning.[1]

Weblänkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
  1. ^ Källa: Engelsk översättning av Booklet (sidan 59) för de 52 CD som ingår i den fullständiga utgåvan av Johann Strauss orkesterverk. Naxos. Verket återfinns som spår 12 på CD nr 20.