Kapitalinkomstskatt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kapitalinkomsskatt är skatt som utgår på inkomst av kapital. Kapitalinkomst kan vara både realisationsvinst, kapitalvinstskatt och skatt på löpande inkomster som räntor, hyror och utdelningar mm.

Nivåer[redigera | redigera wikitext]

Kapitalinkomstskatten i Sverige är för närvarande 30 procent.[när?] Nivån på kapitalinkomstskatten är densamma som gränsen för hushållens ränteavdrag.

Internationell jämförelse[redigera | redigera wikitext]

Det är inte möjligt att direkt jämföra kapitalinkomstskatten eftersom reglerna skiljer sig åt. Många länder har till skillnad mot Sverige, olika skatt beroende på om innehav är långa eller korta.

En kartläggning gjord av Ernst & Young LLP av ägarbeskattningen i Sverige och 43 andra länder inom EU, OECD och BRIC avseende 2012 visar att kapitalinkomstskatten i genomsnitt är 17 procent (Ernst & Young, 2012)[död länk]).

Effekter[redigera | redigera wikitext]

Skattebasen för kapital är rörlig, det vill säga kapital kan flyttas fritt över gränserna. Resultatet av en hög skatt kan därför bli att man inte får in någon skatt alls. Enligt Skatteverket har detta skett i Sverige.

Kapitalinkomstskatten har betydelse för tillgången på investeringskapital och på det pris en aktör kan betala för en tillgång.

Referenser[redigera | redigera wikitext]