Karl Johans park

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Statyn över Karl XIV Johan i Karl Johans park upprestes 1846.

Karl Johans park är en park i Norrköping som skapades 1887 då man genom ekonomiskt understöd av konsul John Philipson omvandlade Carl Johans torg, vilket tidigare hette Saltängstorget, till parkmiljö. Där finns sedan början av 1900-talet den välkända kaktusplanteringen.

Parken har, liksom torget den ersatte, sitt namn efter en staty av Ludwig Schwanthaler, föreställande Karl XIV Johan. Statyn skapades i München och upprestes 1846, på initiativ av John Swartz, C.F. Lindberg, C.F. Tauvon och J.A. Forsell.

Statyn i brons är utförd av Schwanthaler i München och gjuten av Ferdinand von Miller den äldre. Den föreställer kungen, klädd i marskalkdräkt och militärkappa, med bart, lagerkransat huvud. Grundstenen lades den 21 juli 1845 av änkedrottning Desideria, och invigningen skedde den 20 oktober 1846 i närvaro av Oscar I, drottning Josefina, änkedrottning Desideria med flera. I ett längre tal till kungen redogjorde grosshandlare Moselius för den tacksamhet som föranlett statyns resande. En medalj präglades till minne av festligheterna.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Statystriden Norrköpings Tidningars artikelserie Stolta stad 2003-12-20 (PDF)
  • Ätten Bernadotte : biografiska anteckningar, [Andra tillökade uppl.], Johannes Almén, C. & E. Gernandts förlag, Stockholm 1893, s. 66