Karolína Kurková

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Karolína Kurková
Karolina Kurkova Cannes 2011.jpg
Karolína Kurková, 2011.
FödelsenamnKarolína Isela Kurková
Född28 februari 1984 (37 år)
FödelseplatsTjeckien Děčín, Tjeckien
Längd1,80 m (5ft 11in)
Mått34.5B-25-35 (US)
87-64-89 (EU)
HårfärgBlond
ÖgonfärgGrön

Karolina Kurkova, född 28 februari 1984 i Děčín, är en tjeckisk fotomodell.

En vän till Kurkova skickade in bilder av henne till en modellagentur i Prag. Det dröjde inte länge förrän Kurkova gick på catwalken och var med i annonser. För att få mer erfarenhet inom yrket flyttade hon 1999 till Milano.

I Milano skrev hon kontrakt med Muiccia Prada vilket var början på en spikrak karriär uppåt, bland annat till arbete för stora modemagasin som amerikanska Vogue. Snart var flytten till New York oundviklig, eftersom hon fick allt fler jobb på andra sidan Atlanten. I februari 2001 hamnade hon på omslaget till amerikanska Vogue. Hon var en av de yngsta modellerna i tidningens historia som fått detta ärorika uppdrag. Tack vare det skrev hon kontrakt med Victoria's Secret och var med i deras TV-special samma år. Även Yves Saint Laurent uppmärksammade Kurkova och gav henne jobb.

Kurkova jobbade på med reklamkampanjer för bland andra Tommy Hilfiger och Valentino, oändligt många catwalkframträdanden och fler åtaganden för Victoria's Secret. 2002 utsågs hon av Vouge till Model of the Year.

Efter detta fortsatte arbetet med bl.a. Ralph Lauren, Oscar de la Renta och Balenciaga, och hon har hittills varit på mer än 70 omslag för olika modemagasin och tidningar.

Kurkova fick 2009 sonen Tobin Jack.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]