Hoppa till innehållet

Kategoridiskussion:Äldre folkgrupper

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Vilken definition av "förhistorisk" gäller här? Goterna är väl knappast förhistoriska. //°C 26 oktober 2004 kl.23.12 (CEST)

Det är en översättning av "Ancient Peoples". Kanske Kategori:Historiska folkgrupper passar bättre? // rogper 27 oktober 2004 kl.00.02 (CEST)
Inget av detta är väl helt riktigt. "Ancient" används i engelskan i olika betydelser beroende på sammanhang, men det som här kommer närmast är väl begreppet "Ancient history" som ungefär betecknar det vi i Sverige kallar "antikens historia" eller (som universitetsämne) "Antikens kultur och samhällsliv". Kategori:Forntida folkgrupper är kanske bättre.
Med "förhistoria" brukar man ju avse sådant som ligger före några som helst skriftliga källor (alltså inte antiken), och då är det vanskligt att överhuvudtaget tala om folkslag, eftersom det innebär ett obevisat likställande av en arkeologisk kultur med en etnisk grupp. Sådant var ännu populärt i början av 1900-talet men jag tror att dagens arkeologer är försiktigare med sådana slutsatser. //°C 27 oktober 2004 kl.00.22 (CEST)
Ska vi ta Kategori:Forntida folk istället för folkgrupper, då? // rogper 27 oktober 2004 kl.00.27 (CEST)
Ja, "folk" räcker ju. //°C 27 oktober 2004 kl.00.31 (CEST)
Det allmänna "äldre folkgrupper" blir kanske bäst. "Äldre" är allmänt begrepp för före detta folk och inkluderar folk med eller utan skriftspråk. "Äldre" är äldre i den mening som används i "äldre fornsvenska", "äldre stenålder" och "äldre litteratur", dvs "äldre tiders xx". :-)--Paracel63 (diskussion) 11 maj 2020 kl. 22.16 (CEST)[svara]