Kategoridiskussion:Ammunition

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Benämningar[redigera wikitext]

Det förekommer flera olika metoder för att benämna en militär kaliber här på Wikipedia. Till exempel:

  • 6,5 x 55
  • Kaliber 6,5 x 55
  • Kaliber 7,62 mm ptr 10
  • 9 mm m/39
  • Kaliber 9 mm m/39
  • Kaliber 20 mm m/40
  • Kaliber 40 mm m/36

Det vore bra om vi kunde enas om en metod.

Användare:N2 har skapat Lista över svenska militära kalibrar. Sidan Kaliber tar upp olika beteckningar.

För grövre kalibrar (20 mm och över) är jag helt inne på modellen Kaliber 20 mm m/40, men för gevärs- och pistolammunition skulle jag förorda Kaliber 6,5 x 55 eller rent av Kaliber 6,5 x 55 mm, detta eftersom det torde ligga närmare vad en genomsnittlig användare söker på.

När det gäller ammunition för jaktvapen så flyter det ju ibland ihop med militära kalibrar varför man borde använda samma metod för civil och militär ammunition. (Dock kommer det troligen alltid att bli problem med engelska och amerikanska kalibrar.)

Synpunkter? Modulus 20 juni 2006 kl.20.55 (CEST)

Problemet blir ju inte lättare av att det även finns en kommersiell beteckning på all ammunition....155 mm psgr heter t.ex. 155 mm HEAT. Med tanke på att utvecklingen av ammunitionen i första hand har skett för militära ändamål som sedan "spillt över" på den civila sidan anser jag att de militära beteckningarna bör råda. Det underlättas av att det redan finns en lista som man dessutom kan bygga vidare på. De civila beteckningarna kan integreras i artikeln och få REDIRECTS från sina civila och kommersiella namn. Riggwelter 20 juni 2006 kl.21.14 (CEST)
Jo, det ser onekligen lite rörigt ut med olika namngivningskonventioner. Man borde bestämma sig för hur man skall göra. Bara skillnaden mellan "6,5x55 mm" och "6,5 x 55 mm" (mellanslag runt x:et eller inte) är irriterande. Ingetdera är mer rätt än det andra, men att använda båda samtidigt är mindre lyckat. Jag tycker personligen att det är snyggare med mellanslagen. Bland de engelska/amerikanska beteckningarna råder ett likartat problem; Skall man skriva decimalpunkten eller inte? I det fallet tycker jag det är fel att utelämna den - kalibern heter .30-06, inte 30-06. Jag följde den konventionen när jag nyligen skrev artikeln om .250-3000 Savage. Nästa fråga är om artiklarnas namn skall inledas med ordet "Kaliber". Det kanske är tydligare om de gör det, men jag tor inte det är nödvändigt. Mitt intresse är från jägarsynvinkel, och för egen del tycker jag att huvudartikeln skall som titel bära det vanligast använda fullständiga namnet för kalibern. Vi skall alltså helst inte styvnackat hålla oss till millimeterbeteckningar. Sen ser jag det som självklart att det skall finnas redirects från andra vanliga namn på samma sak, och att dessa andra namn skall nämnas i artikelns första rad. Jag föreslår i nuläget detta: Kalibrar med tumbeteckning skall inte tappa eventuellt inledande decimalpunkt. Multiplikationstecknet mellan kuldiameter och hylslängd skall omges av mellanslag och skrivas som lilla "x". (Backstr 22 december 2007 kl. 16.59 (CET))[svara]