Hoppa till innehållet

Kategoridiskussion:Frankrikes städer

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Kategorisering av städer mm[redigera wikitext]

Vi bör enas om en konsekvent kategorisering av städer, distrikt, sjöar och andra geografiska artiklar. Det finns ett par varianter nu. Dels är det genitivvarianten, ex kategori:Frankrikes städer, dels är det adjektivvarianten, ex kategori:Franska städer. Det finns en diskussion om detta på kategoridiskussion:Franska städer. Min åsikt är att genitivvarianten är bäst, eftersom den är lättast att utföra. När Wikipedia växer kanske man vill börja kategorisera städerna i Elfenbenskusten, och då kan man ju fundera över om det heter "Elfenbenskustska städer" (nej, nej, det heter ju "Ivorianska städer" - tror jag) eller använda "Elfenbenskustens städer" för enkelhets skull. Problemet nu är att båda varianterna förekommer, och att det inte går att omdirigera kategorier. Alltså behöver man bestämma sig för vilken variant som ska användas, och sedan manuellt justera kategorierna. (PS. Det händer konstiga saker här, halva Bybrunnen försvann nyss när jag försökte spara.) /ShineB 2 januari 2005 kl.14.26 (CET)

De flesta länders städer har sparats enligt adjektivvarianten, och jag förespråkar att man kör enligt denna linje. Jag tror Frankrike är enda undantaget. I de fall ett adjektiv svårligen kan pressas fram får jag gärna tillfrågas. I Elfenbenskusten är det lämpliga nämligen "Ivorianska städer". // Rudolf 1922 3 januari 2005 kl.20.19 (CET)
Håller med till fullo. Kanske ska tas upp till omröstning? Förresten har det spökat på wikipedia nu under en vecka ungefär... Jul- och nyårsspöken? /Grillo 2 januari 2005 kl.15.29 (CET)
Några synpunkter:
  • Det kan finnas gränsfall när en stad har växlat nationalitet genom tiderna, men jag tycker nog också genetivkategorier är bäst.
  • Problemet att det finns två kategorier för samma sak i Wikipedia behöver inte bara begränsa sig till geografi. Jag såg att det finns två sidor för mytologiska gestalter i Oceanien. Fast här finns dels en vanlig sida (som är rätt lik en kategorisida) Oceaniens mytologi och delskategori:Oceansk mytologi.
  • Kategoriseringen av öar verkar också lite förvirrad, och borde ses över enligt en geografisk struktur.
  • Slutligen undrar jag hur man snabbast tar fram en viss kategorisida. Att söka i de vanliga rutorna funkar inte, och sidan med kategorier ger inte mycket hjälp eftersom man inte kan veta inom vilket sidintervall man ska leta.

Mvh Mad Greg 3 januari 2005 kl.16.49 (CET)

Jo, kategorierna kan man söka på. Då går du lämpligen in i inställningar, vidare "Inställningar för sökresultat" och klickar i så många rutor som behövs. Jag är inte helt säker, men nu när fulltextsökningen verkar ligga nere så finns risk att man även måste ha med ordet "kategori:" i sökningen. Mvh, \Mike 3 januari 2005 kl.17.13 (CET)
Det är nog som Rudolf påpekar absolut vanligast med adjektivvarianten, vilket innebär att det blir väldigt mycket jobb att ändra. Jag har också någonstans sett att det förhoppningsvis blir möjligt att omdirigera även kategorier i kommande versioner av programvaran, vilket borde innebära att man kan använda båda varianterna samtidigt. Jag tänker inte envisas med denna fråga just nu. Även om jag gillar genitivvarianten bäst så är jag av naturen lat! /ShineB 6 januari 2005 kl.05.40 (CET)
Är det inte ett relevant problem i sammanhanget att allt det som är "franskt" är fransk kultur men inte nödvändigtvis hör till Frankrike. Det finns städer i Kanada som kan sägas vara franska och städer som Frankrike en gång grundade i sina f.d. kolonnier som kan sägas vara/ha varit "franska städer" men knappast "Frankrikes städer". Likaledes finns det väl "svenska städer" i Finland som inte är "Sveriges städer". (Sedan vill man inte ens tänka på diskussionen om hur städerna i f.d. Jugoslavien skulle kategoriseras.)
/ Mats Halldin 2 februari 2005 kl.20.08 (CET)