Kategoridiskussion:Mode

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vad ärdet för skillnad mellan Modedesigner och Modeskapare? Finns någon?//--IP 11 maj 2005 kl.14.27 (CEST)

Som jag kan se det så kan en viss designer skapa exempelvis sjuttiotals-modet, och andra designers designar kläder som går under det modet. mina två ören...Chr[†]zz 11 maj 2005 kl.14.33 (CEST)
Menar du att modedesigner är mönsterritare och modeskapare trendskapare?//--IP 11 maj 2005 kl.14.45 (CEST)
Ja, på ett ungefär. Det finns nog ett antal designers som har satt sitt namn på ett visst mode, medan det vanliga är nog att en designer är en formgivare som bestämmer hur snittet ska vara så att kläderna sitter på ett visst sätt. Jag kan ju ha fel förstås ;) Chr[†]zz 11 maj 2005 kl.14.52 (CEST)
Citat: "Många modedesigner började som arkitektstudenter, exempelvis Tom Ford, Pierre Cardin och Gianfranco Ferré. Flera av de största inom modevärlden uppger att de inspireras av arkitektur; Hussein Chalayan t ex har sagt att han har mer gemensamt med arkitekter än med modeskapare och jobbar ofta med arkitektbyråer för att förverkliga sina idéer." Chr[†]zz 11 maj 2005 kl.14.56 (CEST)
Då är det ju frågan om kategorin Modedesigner behövs..? De flesta som "förtjänar" en egen artikel är ju modeskapare också - eller? Fast Filippa K är förstås mer (bra) modedesign än modeskapare. Frågan är då hur beatledottern ska kategoriseras. Hon har ju visat viss individualitet med djurmotiv och så.//--IP 11 maj 2005 kl.15.06 (CEST)
Det beror på hur man ser det. Det kan ju finnas omtalade designers som dyker upp lite här och där fast aldrig riktigt lyckas få ett eget märke eller göra något riktigt stort. Om dessa förtjänar att stå med här, ja, det är ju något som kan diskuteras. Det där med kategorier är mycket svårt, tycker jag. Ibland ska vissa saker placeras i massor av kategorier, och ibland hittar man ingen...Chr[†]zz 11 maj 2005 kl.15.17 (CEST)
Framför allt är det svårt när det oundvikligen faller tillbaka på subjektiva bedömningar, som det måste bli i till exempel det här fallet.//--IP 11 maj 2005 kl.18.54 (CEST)
Förefaller som en alltigenom artificiell skiljedelare. / Habj 20 juli 2005 kl.15.37 (CEST)
Javisst, här finns ju en diskussion precis det som jag är ute efter: Jag vill ha en underkategori som heter Modedesigner, oavsett all diskussion ovan! För det första är oftast modedesignern en som gör råskisser samt arbetar fram materialet, sedan tar modeskapren över, men det är inte alltid så. Modeskaparen är ofta den som arbetar med hela paketet, medan modesignern arbetar med de del av det. Jag tycker inte att det tarvar ytterligare förklaring, utan det är väl bara att lägga in Modedesigner också, och så kategoriseras det under de artiklar, där modedisgnern är huvudpersonen. --Christian47 (disk) 13 juni 2013 kl. 04.44 (CEST)