Kategoridiskussion:Personer inom näringslivet under medeltiden

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Namnet på denna kategori tycks tämligen anakronistiskt. "Näringslivet" brukar snarast syfta på mer storskalig tillverkning och handel, under medeltiden möjligen applicerat på t.ex. gruvnäringen men knappast på köpmän eller restauratörer.

andejons (diskussion) 14 december 2019 kl. 22.30 (CET)[svara]

Om man har olika namn för personer för olika tidsåldrar, blir kategorin avbruten och hela det praktiska systemet med kategorier faller ihop och blir meningslöst. Man kan inte fortsätta med kategorin "Köpmän" till nutiden. Näringslivet är ett modernt ord men kan jämföras med affärslivet: det kan sammanfatta människor som helt enkelt sysslande med affärer som yrke, oavsett vilka affärer det gäller. Inom dessa kan man ha mer konkreta kategorier om man vill, men det behövs en praktisk, sammanfattande kategori, som kan ha samma namn oavsett tidsepok. Det är alltid ett problem att hitta perfekta namn för kategorier som borde räcka genom flera områden, och det kan inte bli perfekt oavsett hur man gör. Men det är viktigt att ha en praktisk kategori för alla former av affärsverksamheter. Och oavsett vilka former av affärsverksamhet dessa människor ägnade sig åt, ägnade de sig alla åt affärsverksamhet av något slag. Det går inte att hitta något perfekt ord. Jag tycker man bör prioritera att ha ett praktiskt kategorisystem som kan hjälpa användarna att snabbt hitta den information de söker. Det kräver en kategori som kan innefatta många olika verksamheter, så länge det är affärer. Man får fokusera på de vidare meningen. --Aciram (diskussion) 14 december 2019 kl. 22.37 (CET)[svara]
Man skall heller inte hitta på egna benämningar på företeelser. Kategorin är lika missvisande som det skulle vara att tala om "Personer inom offentlig sektor under medeltiden". Personerna bör kategoriseras som köpmän eller hantverkare, eller möjligen efter stånd, inte efter sentida benämningar som de skulle finna obegripliga.
andejons (diskussion) 15 december 2019 kl. 10.45 (CET)[svara]