Kategoridiskussion:Signaturer

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

När det gäller de "okända" signaturerna så borde man kanske komplettera med vilka samlingar/utgåvor de är hämtade ur så man kan utesluta de författare som inte var födda när signaturerna användes. Tubaist 16 april 2006 kl.23.40 (CEST)

Jag snubblade över denna kategori, och undrade försiktigt vad listan som inledar artikeln egentligen är. Är det helt enkelt de signaturer vi inte vet vad det står för? Om så är fallet kanske detta borde noteras. --Bomkia 16 april 2006 kl.23.44 (CEST)
Ja, det är en lista över signaturer använda av psalmförfattare och koralkompositörer i en del av de psalm- och sångböcker som finns omskrivna här på wikipedia. Tubaist 17 april 2006 kl.00.15 (CEST)
Vore inte "Psalmsignaturer" eller något liknande ett rimligare namn? "Kategori:signaturer" låter som om det handlar om en kategori för artiklar om namnteckningar eller liknande. Med nuvarande namngivning vore det fullt rimligt att lägga in konstnärers signaturer mer mera i kategorin.
Jag har lagt in en förklaring av vad kategorin handlar om, på kategorisidan. Vad gäller det som står på själva kategorisidan, kanske detta kunde flyttas till Lista över psalmförfattares och koralkompositörers signaturer? // habj 17 april 2006 kl.09.48 (CEST)
Sedan kan man ju med hjälp av {{}} få in det här också om man vill ha det på båda ställen, men är det inte också ett lite missvissande namn om man vill sammla psalmförfattarsignaturer, andra har ju också siganturer/Grön 17 april 2006 kl.09.51 (CEST)
Jag vet inte i vilken grad bildkonstnärer eller andra författare använde signaturer, så jag kan inte bedöma behovet för andra kategorier. Men under arbetstiden, tills vi vet vem signaturen står för, så måste man ha en slags lista. Det går inte att ha dem utspridda över hela fältet. Så Eklund, som Tubaist löst under natten kan ju "redirectas" ihop signatur med hela namnet liksom när han presenterats med förnamnsinitialer men hela efternamnet. Jag tror f.ö. att Damast gjorde en annan katagori som pekade på just psalmförfattarna och inte bara den namnfnutt jag mindes. Det var ju flera av psalmförfattarna som var både prosaförfattare, redaktörer och journalister också. Så kanske man ska lämna det lite öppet t.v? Agneta 17 april 2006 kl.11.46 (CEST)
Om det finns behov för andra yrkesgrupper att sortera signaturnamn i en gemensam kategori så kan dom väl göra en underrubrik till kategorin då. Den lista som nu ligger i kategorins topp ska bearbetas lite undan för undan nu och sen flyttas in i artikeln Oidentifierade signaturer så fort vi är klara, eller om någon vill flytta dem bums. Är dock lite tveksam till att lägga in huvudartiklarna (författarartiklarna) i kategorin som skett nu. Men det finns väl någon tanke med det också?--Damast 17 april 2006 kl.13.08 (CEST)

Varför är Henrik Wilhelm Eklund placerad under P.?Agneta 17 april 2006 kl.12.01 (CEST)

Någon, kanske Tubaist, hade sorterat honom under "Signaturer|Psalmförfattare". --Damast 17 april 2006 kl.13.08 (CEST)
Nej, det var inte jag! Men det kunde det ju ha varit! Tubaist 18 april 2006 kl.23.54 (CEST)
OK, då gör vi väl om kategorin till att behandla signaturer för personer i allmänhet, alltså förkortningar av namn som används som signaturer. Om behov uppstår, kan man sortera in i underkategorier. // habj 17 april 2006 kl.13.18 (CEST)
Som jag förstår diskussionen så verkar det vara tanken ja /Grön 17 april 2006 kl.13.23 (CEST)
Ja, så kan man kanske förstå diskussionen om man helt hoppar över vad Damast skriver ovan Om det finns behov för andra yrkesgrupper att sortera signaturnamn så kan .... Så var inte tanken dock, utan som Damast svarade mig så är hon tveksam huvudartiklarna (författarartiklarna) i kategorin, som skett nu. Det blir helt enkelt för oöverskådligt så och det var inte min tanke heller. Än mindre att ha en "Kategori:Signaturer för personer i allmänhet". Försök föreställa er det som ett slaga arbetssida till att börja med, så att folk/signaturer kan flytta från "okända signaturer" och upp till en lista där det är möjligt att länka ihop dem. Du, Habj deltog ju i diskussionen kring "Jordegrus"-psalmen som med ytterst små variationer och skillnader i text och kringuppgifter kunde splattats ut på ett stört antal sidor, men nu kunnat föras ihop till en psalm på wikisource. En hel del fotarbete, som ledde till avsett resultat. Jag är övertygad om att de som samarbetar i detta med signaturerna, som är en del i att identifiera texterna ordentligt genom seriös källkritik, kommer att leda till samma goda slutresultat. Fast det är klart, det krävs lite respekt för alla som deltar i både diskussioner och arbete. Skippa sådant som att hoppa över vad folk säger. Agneta 17 april 2006 kl.14.29 (CEST)
Jag ser att ni löst en hel del signaturer nu. Duktigt gjort, jag har ju gått bet på de flesta signaturerna. Tubaist 18 april 2006 kl.23.54 (CEST)

Med eller utan punkter?[redigera wikitext]

Har försökt att få bort olika sångtitlar ur listan över identifierade signaturer. Ett annat problem är kanske att en del signaturer är med respektive utan punkter. Fredrik Engelke har också hamnat både bland kända och bland oidentiferade signaturer. För honom var det väl så att han alltid skrev Fr. E. och sen var det väl mer upp till tryckeriet att t.ex. skriva FR. E. eller andra variationer av förkortningar på hans namn.

Dessa författare "lånade" texter ganska friskt av varandra. Kvinnliga författare fick ofta se sina texter utgivna anonymt och fick på så vis inte del av försäljningsintäkterna. Lina Sandell-Berg (L.S. och LS) var dock så pass stor och driftig, att få tordes "låna" av henne innan hon blev sjuk och försvarslös. I vissa verk kan man se hur männens namn skrevs ut helt och kvinnornas med "signaturer", då det ansågs opassande att kvinnor alls skrev och publicerade sina texter offentligt. För att kunna hitta rätt så behöver jag hjälp med kategoriseringen så att de hamnar i rätt lista/kategori.--IP7869 1 mars 2009 kl. 08.18 (CET)[svara]