Kategoridiskussion:Skådespelare från Stockholm

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Klargörande av innehåll[redigera wikitext]

  • Om den här kategorin kan innehålla skådespelare från Stockholm som inte är svenskar ska den inte ligga som en underkategori till kategorin "Svenska skådespelare efter ort". Den bör då flyttas ut som en underkategori direkt under "Skådespelare efter ort".
  • Om den här kategorin endast ska innehålla skådespelare från Stockholm som är svenskar, vilket dess nuvarande plats i kategoriträdet implicerar, bör den kanske för undvikande av missförstånd döpas om till "Svenska skådespelare från Stockholm".

--Larske (diskussion) 9 januari 2018 kl. 02.45 (CET)[svara]

Så som jag uppfattar tanken i befintlig struktur så betyder i det här sammanhanget "från Stockholm" att personerna i kategorin även kan identifieras som "svenskar", (vilket i sig är en ganska bred definition NE/svensk och innefattar fler än bara personer med just svenskt medborgarskap.). Om t ex en polsk skådespelare för tillfället bor Stockholm tycker jag inte att denna person ska placeras i kategorin "Skådespelare från Stockholm". T ex Peter Jöback har sannolikt varit bosatt i både London och New York, men han är kategoriserad "Svenska skådespelare" och "Musiker från Stockholm" (och borde nog även flyttas till "Skådespelare från Stockholm". Jag stödjer nuvarande namn på kategorin, (men anser att omfånget är "Svenska skådespelare från Stockholm"). Mvh, --Bairuilong (diskussion) 9 januari 2018 kl. 04.49 (CET)[svara]
Det som jag ser som ett problem är att kategori som t ex Skådespelare från Stockholm är baserad på kategorin Kategori:Personer från Stockholm. Och Kategori:Personer från Stockholm kan vara personer som t ex kan ha polska föräldrar, alltid haft polskt medborgarskap och egentligen alltid bott i Polen. Men föräldrarna kanske bodde ca ett år i Stockholm och personen råkade födas där, men familjen flyttade hem till Polen igen när denna person bara var något år gammal. En person som stämmer enligt denna beskrivning är inte ett dugg svensk, och brukar inte anges som svensk heller. Men däremot finns det sådana personer i t ex Kategori:Personer från Stockholm. Det är där vi har själva problemet--Bruno Rosta (diskussion) 9 januari 2018 kl. 08.56 (CET)[svara]
  • Alla "Skådespelare från Stockholm" är "Personer från Stockholm", det ges av placeringen i kategoriträdet.
  • Alla "Skådespelare från Stockholm" är "Svenska skådespelare", det ges av placeringen i kategoriträdet.
och
  • Alla "Personer från Stockholm" är "Svenskar" eftersom "Personer från Stockholm" är en underkategori till "Svenskar efter ort" som i sin tur är en underkategori till "Svenskar efter geografisk tillhörighet" som är en underkategori till "Svenskar".
Jag anser alltså, precis som Bairuilong skriver, att det finns ett implicit "Svenska" i kategorinamnet "Skådespelare från Stockholm", och även i "Personer från Stockholm" just därför att de är placerade där de är i kategoriträdet.
Det som Bruno Rosta tar upp är om "Personer i Stockholm" ska få innehålla personer som inte är "Svenskar", dvs inte skulle platsa i kategorin "Svenskar". Men så länge som kategorin "Personer från Stockholm" är en underkategori till "Svenskar efter ort" så får det inte vara så (och "Personer från Stockholm", borde för att undvika missförstånd kanske heta "Svenska personer från Stockholm". Om "Personer från Stockholm" däremot kan innehålla personer som inte skulle platsa i kategorin "Svenskar", bör "Personer från Stockholm" istället vara en underkategori till "Personer efter ort" och inte som nu en underkategori till "Svenskar efter ort".
Problemet börjar i kategorin "Svenskar efter ort" som kanske borde heta "Personer efter ort i Sverige". Alla dess underkategorier av formen "Svenska <yrkesnamn> efter ort" hör då inte hemma i "Personer efter ort i Sverige", de bör endast vara underkategori till "<yrkesnamn> efter ort" och "Svenska <yrkesnamn>". (Byt <yrkesnamn> mot arkitekter, författare, idrottare och så vidare).
Alla kategorier under "Personer efter land och ort" är egentligen "Personer efter nationalitet och ort". Om man verkligen menar "land" så borde "<nationalitet> efter ort" heta "Personer efter ort i <land>". Exempelvis bör "Tyskar efter ort" heta "Personer efter ort i Tyskland" och så vidare.
Men om vi tillåter oss att tolka in ett "Svenska" i de kategorinamn som ligger under "Svenskar efter ort" kan vi nöja oss med att kanske påpeka på kategorisidan för "Skådespelare från Stockholm" att det är en underkategori till "Svenska skådespelare efter ort" och i förlängningen till "Svenskar" och att man därför får låta bli att lägga in personer i den som inte skulle platsa i kategorin "Svenskar". Vi tolkar samtidigt "Svenskar efter ort" som "Personer med anknytning till Sverige efter ort" och "Svenskar" som "Personer med anknytning till Sverige" och hänger inte upp oss på formella medborgarskap.
--Larske (diskussion) 9 januari 2018 kl. 11.42 (CET)[svara]