Kategoridiskussion:Släkter

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Hälften eller fler namn här dubbelkategoriseras; de finns även som svenska adelsätter. Det skulle behöva rensas. Dessutom undrar jag om det är underförstått att denna lista koncentrerar sig på släkter som finns i Sverige, eller om utländska släkter utan band hit ska hamna i denna kategori.//--213.101 20 februari 2005 kl.13.43 (CET)

Vore nog bra att göra en uppdelning, även om det blir lite bökigt, annars kommer den här kategorin att bli ruskigt överfull med tiden. Dessutom bör nog en hel del av släkterna kontrolleras lite nogrannare, det finns rimligen massor med personer med efternamn som Falck och Engman som inte är ett dyft släkt. Gunnar Larsson 20 februari 2005 kl.14.17 (CET)
Ja, sedan finns ju adelssläkter med namn som von Axelsson och Hermansson :). Ja, jag kollar adelssläkterna de närmaste dagarna. Å andra sidan tycker jag i alla fall att det är lite överambitiöst att ta upp samtliga adelsätter, eller vad som är tänkt (det finns ju en lista där alla släkter är länkade). Dessutom är kategorin svenska adelsätter lite tveksam - det finns ju medeltida ätter som inte är adliga (medeltidens adelssystem formaliserades med brev först under 1500-talet tror jag), åtminstone inte under rubriknamnet (Välingeätten t ex). Ja, det är alltid svårt med namn som delas av flera när man ska kategorisera. Det finns flera utdöda adelssläkters namn som upptagits av familjer som inte alls är släkt. Men att hålla reda på alla...//--213.101 20 februari 2005 kl.14.28 (CET)
Nu har jag dålig koll på adeln, men skulle man kunna göra samma uppdelning som Anbytarforum gör på introducerad och ointroducerad adel? Gunnar Larsson 20 februari 2005 kl.14.38 (CET)
Jag är egentligen av den uppfattningen att de flesta adelssläkter inte platsar i en allmän encyklopedi, men om man gör sådana restriktioner för adeln borde detta även gälla andra ämnen. Så det är en svår fråga. Jag tror hur som helst att distinktionen mellan adelssläkter, de som har brev, är av mindre betydelse: de ointroducerade släkterna är få, och ibland desamma som utländska adelssläkter. Jag tror att det i detta fall kanske vore bättre att skilja mellan svensk och utländsk adel, och i den mån ointroducerade släkter kommer med, kan väl de få slinka med där de passar bäst.//--213.101 20 februari 2005 kl.15.22 (CET)