Kategoridiskussion:Svenska kyrkan

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Omstrukturering[redigera wikitext]

En diskussion om omstrukturering av underkategorier till denna kategori hölls i maj 2006. Användare:Dr Fredrik Haeffner kom med följande förslag:

I Kategori:Svenska kyrkan finns bl.a. Kategori:Sveriges pastorat, Kategori:Sveriges kontrakt Kategori:Svenska kyrkans församlingar Kategori:Sveriges kyrkliga samfälligheter parallellt med Kategori:Sveriges stift. Här finns flera problem:
  1. Svenska kyrkan är strikt hierarkiskt organiserad och pastorat hör till ett stift, kontrakt hör till ett pastorat och församlingar hör till ett pastorat med ett litet antal undantag. Kategorierna borde därför ligga hierarkiskt och inte parallellt.
  2. Kat.-namnen är inte likformiga: alla kategorier borde alla ha referens till "Svenska kyrkan" i namnet.
  3. Namnet "Sveriges kontrakt" är vilseledande för den som inte redan känner till organisationen.
  4. Kategori:Svenska kyrkans stift är dubblett till Kategori:Sveriges stift
  5. Om avsikten med kat "Svenska kyrkans församlingar" var att skapa en alfabetisk förteckning över alla församlingar så är den av tveksamt värde eftersom det har funnits drygt 2 500 församlingar genom tiderna
  • Förslag:
  1. Ordna hierarkiskt enl ovan
  2. Ta bort dubblettkategorin "Sveriges stift"
  3. Under kat för resp stift kan under-kat skapas för stora grupper, t.ex. för varje kontrakt i stiftet. (flera stift har 100-200 församlingar så någon undergruppering är praktiskt). Kategorier av typ ".. Pastorat i xx stift" är säkert onödiga eftersom de flesta pastorat bara omfattar en handfull församlingar och bättre listas i en enda artikel - se exempelvis artikeln Nordertredingens kontrakt som då läggs i kat "Kontrakt i Visby stift av Svenska kyrkan". Enskilda artiklar för varje pastorat är nog onödigt eftersom, i de flesta fall, ingående församlingar är den enda viktiga informationen. Det blir då vanligen Svenska kyrkan -> underkat Stiften -> underkat Kontrakt i det stiftet.
  4. Kategorisera om alla artiklar i kategorierna "..pastorat", "..kontrakt", "..församlingar" och "..samfälligheter" under respektive stift/kontrakt och radera sedan kategorierna.
  5. Alla kategorinamn bör ha ref till "Svenska kyrkan" i namnen (med versalt "S" eftersom det är ett namn).

Detta förslag antogs, se Wikipedia:Problematiska kategorier/Sveriges pastorat. Delar av förslaget har implementerats, men eventuellt återstår vissa saker att göra vad gäller den hierarkiska ordningen, jag är själv lite osäker på exakt vad och varför. /skagedal... 2 februari 2007 kl. 16.24 (CET)[svara]

Observera att Svenska kyrkan har två parallella organisatoriska indelningar; den pastorala (biskopsmöte -> biskop/domkapitel -> kontrakt -> kyrkoherde/pastorat -> församling) och den ekonomiska för vilken det finns två typer (församling och samfällighet -> församling). --martinnilsson 2 februari 2007 kl. 19.34 (CET)[svara]