Kategoridiskussion:Tecknade serier

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Vi borde hitta någon standard för hur vi ska placera de tecknade serierna som har en person som titel, t.ex. Stålmannen eller Lilla Fridolf. Ska artikeln ligga i kategorin Tecknade serier eller kategorin Seriefigurer, eller kanske till och med i båda? Nu är det lite huller om buller.Hannibal 12 augusti 2005 kl.13.00 (CEST)

Själva seriens namn borde ha kategori:Tecknade serier, bifigurer borde ha kategori:Seriefigurer. Eventuellt kan man tänka sig att huvudfiguren (exempelvis Tintin eller Läderlappen) också har kategori:Seriefigurer, eftersom de onekligen också är just seriefigurer. Hakanand 23 augusti 2005 kl.18.29 (CEST)

Jag har roat mig med att försöka reda ut kategoritrasslet i Kategori:Tecknade serier med underkategorier - det börjar se bättre ut nu (glid gärna runt och upptäck konstigheter om det är något jag missat). Ett stort krux är dock kategorierna Kategori:Serietidningar, Kategori:Seriefigurer samt de generella kategorierna Kategori:Serier indelade efter format, Kategori:Serier indelade efter genre och Kategori:Serier indelade efter land. I nuläget är det ett smärre kaos - bör till exempel 91:an ligga under samtliga kategorier (det är ju uppenbarligen både en Seriefigur, en serietidning och en serie). Och X-men, som är (en grupp av) seriefigurer, en serie en amerikansk serietidning och en svensk serietidning - bör den artikeln ligga under samtliga kategorier? Och Tidsresenärerna? Det är ju i första hand en serie, men det är ju faktiskt inte fel att säga att "tidsresenärerna" även är (en grupp av) seriefigurer?

En annan sak jag funderar på är om seriefigurer som medverkat i samma serie (t.ex. Fantomen, Devil och Guran bör ligga direkt under Kategori:Amerikanska serier eller i en underkategori till denna (typ Kategori:Figurer i Fantomen)? Vissa sådana kategorier finns redan Kategori:Seriefigurer i DC Comics, Kategori:Figurer i Knasen, Kategori:Seriefigurer i Marvels universum och Kategori:Karaktärer i Teenage Mutant Ninja Turtles. Personligen gillar jag denna uppdelning i "familjer" (så länge den inte går förlång vill säga - det blir ju tillexempel fånigt att göra "familjekategorier" av typen Kategori:Figurer i Rödöga, där det bara finns en figur som har egen artikel) men jag kan även förstå om folk tycker att det blir för många underkategorier vid ett sånt tillvägagångssätt...--Pierre 11 juni 2006 kl.19.28 (CEST)

Jag ser inga problem med att ha många kategorier. Ta exemplet Daredevil, det är en amerikansk serie, amerikansk seriefigur, superhjälte, amerikansk serietidning, svensk serietidning (man kan också tänka sig andra kategorier som serier från Marvel och Kategorin Daredevil) osv osv. Huvudartikeln tycker jag bör innefatta alla dessa kategorier eftersom artikeln kortfattat bör ta upp alla dessa delar. Sedan kommer det finnas artiklar om den svenska serietidningen, de viktigaste amerikanska serietidningarna, de olika karaktärerna osv. Dessa artiklar kommer också att ha flera kategorier men inte lika många. Artikeln Daredevil (serietidning), kommer kategoriseras som svensk serietidning och daredevil kanske. Personligen ser jag inte så många problem egentligen. Mason 10 juli 2006 kl.12.56 (CEST)
När det gäller Guran så bör han givetvis inte kategoriseras som amerikansk serie, det är en karaktär i serien fantomen och bör då kategoriseras som Kategori:Amerikansk seriefigur, Kategori:Figurer i Fantomen, Kategori:Fiktiva personer i bastkjol osv. Mason 10 juli 2006 kl.12.59 (CEST)