Kategoridiskussion:Tyngdlyftare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Finns det någon avgränsning mellan tyngdlyftare och styrkelyftare, eller kan bägge läggas här? Gunnar Larsson 7 juni 2007 kl. 18.03 (CEST)

Så här är det.[redigera wikitext]

  • Tyngdlyftning är en olympisk disciplin (läs artikeln, jag har inte petat på den), tillika en kraftsport.tillika en idrott
  • Styrkelyft är precis som tyngdlyftning en dopingkontrollerad kraftsport, men inte en olympisk disciplin.tillika en idrott
  • Strongman är en drogtestad disciplin, men inte dopingtestad, alltså är det inte officiellt erkänt som idrott. (irrelevant för kategorierna iofs) på det sättet är strongman likställt med bodybuilding, i att doping är legio.

Överkategorin är alltså Kraftsportare, och under kraftsportare sorterar tynglyftare, styrkelyftare, och strongmen, på samma undernivå (direkt under). bodybuilders styrketränar stenhårt (och även professionellt) men kan ändå inte kallas kraftsportare då inga sådana tävlingsmoment ingår i bodybuilding. Fitness däremot har ibland inslag av kraftsport, såsom Athletic Fitness, samma med crossfit som innehåller inslag av kraftsport. hur dessa varianter ska sortera, det vet jag inte, men de rena kraftsporterna vet jag hur de ska sorteras, och det har jag just beskrivit.83.226.236.176 12 december 2011 kl. 10.19 (CET)