Katolicitet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med katolicism.

Katolicitet (från latin catholicus, från grekiska: καθολικός, katholikos, "universell", "allmän") är en kristen term som implicerar universell egenskap och/eller allomfattande anspråk.

Västlig kristendom[redigera | redigera wikitext]

Romersk-katolska kyrkan gör anspråk på att vara den enda katolska kyrkan. Även andra kristna samfund gör anspråk på katolska egenskaper, till exempel formulerat i trosbekännelser. Vissa anglikaner och lutheraner betonar på så sätt anspråk på kontinuitet snarare än uppbrott i reformationen, inklusive anspråk på apostolisk succession. Inom protestantismen brukas dock ofta andra termer, till exempel "allmännelig".

Svenska kyrkan[redigera | redigera wikitext]

Svenska kyrkan betraktar sig som en del av den världsvida kyrkan såsom den uppfattas i den nicaenska och apostoliska trosbekännelsen, men översätter "katolsk" med "allmännelig". I de kristna trosbekännelserna ingår (latin): "Credo in ... sanctam Ecclesiam catholicam",[1], på svenska: "Jag tror på...den heliga katolska kyrkan". I exempelvis Svenska kyrkans trosbekännelse översätts detta till "Vi tror ock på ... en helig, allmännelig kyrka".[2] Ärkebiskop Nathan Söderblom menade att Svenska Kyrkan var "evangelisk-katolsk" i början av 1900-talet, med stöd i tolkningar av ärkebiskop Laurentius Petris liv och verk.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vatikanens webbplats: Catechismum Catholicae Ecclesiam ´(Trosbekännelsen), läst 12 maj 2018
  2. ^ Svenska kyrkan: Trosbekännelsen sammanfattar kyrkans tro, läst 12 maj 2018
  3. ^ Brodd, Sven-Erik: Evangelisk katolicitet: ett studium av innehåll och funktion under 1800- och 1900-talen (1982).