Hoppa till innehållet

Kerner (druvsort)

Från Wikipedia
Kerner-druvor

Kerner är en grön sort av vindruva. Den skapades 1929 av August Herold genom att korsa Trollinger (en blå druvsort som också kallas Schiava grossa) och Riesling.[1][2] Vid detta tillfälle var Herold verksam vid en växtförädlingsanläggning i Lauffen am Neckar i regionen Württemberg i Tyskland. Denna anläggning hörde till ett delstatlig växtförädlingsinstitut med säte i Weinsberg.

Kerner namngavs efter en poet och läkare från Schwaben, Justinus Kerner, som också skrev sånger och poesi om vin.[2]

2006 var Kerner den 8:e mest odlade druvsorten i Tyskland med 4 004 ha och 3,9% av den totala vingårdsarealen.[3] Trenden sedan mitten av 1990-talet är att Kerner minskar i Tyskland, i likhet med i princip alla under 1900-talet introducerade nyframtagna gröna druvsorter. De tyska odlingarna nådde sin höjdpunkt runt 1990 med cirka 8 000 ha och 7,5% av den totala tyska vingårdarealen. Under några år runt 1995 nådde den en tredjeplats i Tyskland efter Riesling och Müller-Thurgau.[3] Kerner finns även i andra länder, och är en tillåten druvsort för kommersiell odling i Sverige.[4]

I jämförelse med Riesling kan Kerner odlas i mindre gynnsamma lägen, och ger större skördar.

Viner framställda av Kerner har en tydlig druvsortskaraktär, often med en Muscat-liknande ton och aromer som påminner om diverse ljusa frukter med antydan av äpple, grapefrukt och mango. Har mildare syra än Riesling.

Kerner är också känd under följande synonymer:[1] Herold Triumpf, Herold Weiss, Schiava Grossa x Riesling Renano WE 25/30, Trollinger x Riesling Renano WE S 25/30, WE S 2530, Weinsberg S 25-30, Weißer Herold.

Källor[redigera | redigera wikitext]