Khan el-Khalili

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En gammal lampaffär i Khan el-Khalili
Khan el-Khalili

Khan el-Khalili (arabiska: خان الخليلي) är en stor basar som ligger i anslutning till Al-Azharuniversitetet i Kairo. Basaren är både en av de främsta attraktionerna för utländska turister och bland egyptierna själva där det mesta i form av souvenirer, hantverk, guld- och silverföremål, smycken, lädervaror och annat kan köpas. Basaren präglas av ett myller av människor i trånga gator och gränder, små affärer och hantverksbutiker. Ett mycket populärt turistmål i basaren är Naguib Mahfouz-kafeet, uppkallat efter den berömde nobelpristagaren.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Basaren dateras till 1382, då Emir Djaharks el-Khalili byggde en stor karavanserai (خان khan på arabiska) det vill säga en stor marknadsplats i Kairo under Burji Mamluk sultan av Egypten Barquq; den namngivande khanen finns fortfarande bevarad. Under Barquq, den förste cirkasser Mamluk Sultan (13821399), utfördes en större renovering innanför staden murar som ett resultat av skadorna från Digerdöden. När Barquq grundade sin madrassa i Bayn el-Qasrayn, så byggdes marknaden om och Khan el-Khalili skapades.[1] Den var även känd som turkiska basaren under Osmanska riket.

Idag[redigera | redigera wikitext]

Förutom alla affärer finns det idag ett antal kaféer (قهوة qahwah), restauranger och marknadsstånd i basaren. Kaféerna är normalt små, traditionella och serverar bland annat te och turkiskt kaffe med tilltugg samt shisha. Al Hussein-moskén ligger i Khan el-Khalili och alldeles i närheten, Al-Azharuniversitetet med dess moské.

Händelserna i Naguib Mahfouzs novel Midaqq-gränden (1981) utspelas i Khan el-Khalili.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Khan el-Khalili, 8 mars 2011.

Noter[redigera | redigera wikitext]