Kirlianfotografering

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kirlianfotografi av en hand

Kirlianfotografering är en metod för att med hjälp av elektriska fält ta färgglada och fantasieggande bilder av elektriskt ledande föremål. Tekniken har hävdats kunna fånga människans aura på bild, men forskning har aldrig påvisat att det krävs något övernaturligt för att förklara bilderna. Alla elektriskt ledande föremål kommer att uppvisa fantasieggande auror, exempelvis plåtbitar, svampar blötta med saltvatten, etc.

Tekniken uppfanns 1939 av Semjon Davidovitj Kirlian (död 1978) från Krasnodar i Sovjetunionen. Kirlian vidareutvecklade sin uppfinning, och hans fotografier tycktes avslöja att mångfärgade lågor oupphörligt slog ut från levande varelser. Ett nyplockat löv visade en omåttlig aktivitet av detta slag, men ju mer det vissnade, desto svagare blev energiurladdningen för att till slut helt dö bort när lövet dog. Detta beror helt på att den elektriska ledningsförmågan är avhängig av vattenhalten i lövet.

Ett besynnerligt fenomen har sagts vara att ett kirlianfotografi av ett löv som man skurit bort en del av, fortfarande visar hela lövet, även om den del som saknas är en smula otydligare. Senare forskning har dock visat att fenomenet beror på att fukt eller andra partiklar från lövet fäster vid glasskivan som används vid fotograferingen. När forskare vid Drexel University provade att skära upp lövet på en annan glasskiva än den som användes vid fotograferingen, försvann fenomenet helt.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]