Kiruna finsktalande kulturorganisation

Från Wikipedia

Kiruna finsktalande kulturorganisation är en kulturorganisation bildad 1 januari 1929. Syftet med verksamheten var framförallt att skapa en politisk medvetenhet bland finsktalande människor i Kiruna. Vilket framgår ur stadgarna:

”Samla Norrbottens finsktalande befolkning för främjande av skolnings- och uppfostringsarbete samt för höjandet av allmänbildning och medvetenheten genom att anordna aftonföreställningar och nöjes tillställningar, föreläsningar, kurser, kultur och konstföreläsningar samt teater; höja befordra samt bevaka arbetarklassens moraliska och praktiska förverkligande av den politiska och ekonomiska jämlikhetens principer” [1]

Föreningen syftade även till att bevara det finska språket och utgav en egen tidning (Tiedonantaja) med Fritjof Parkalombolo som redaktör.[2] Därutöver anordnades bland annat studiecirklar, dans, fester och teaterföreställningar men även idrottsevenemang.

Kiruna finsktalande kulturorganisation upplöstes 1960 efter över 30 års verksamhet. [3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Isaksson, Arne - Eldsjälarna – Intervjuer med arbetare från Tornedalen (1987)
  2. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 24 mars 2018. https://web.archive.org/web/20180324224148/http://kjellelenius.se/bilder/Lainio/KirunaTidningen_Parkalombolo.pdf. Läst 24 mars 2018. 
  3. ^ Kirunatidningen september 2016 (s.29)