Kistefos-Museet

Kistefos-Museet
Information
Typ av museumArbetslivsmuseum, industriminne, konstmuseum
PlatsSamsmoveien 41, Jevnaker, Norge
Etablerat1996
Etablerat avChristen Sveaas genom Kistefos Træsliberi
OperatörStiftelsen Kistefos-Museet
Besökare per år34.419 (2017)
Webbplats
https://kistefos.museum.no/

Kistefos-Museet är ett norskt privat industriminne samt arbetslivs- och konstmuseum i Kistefoss i Jevnakers kommun. Det drivs av Stiftelsen Kistefos-Museet i en fastighet som ägs av AS Kistefos Træsliberi.

Pappersmassafabriken Kistefos Træsliberi grundades 1889 av Anders Sveaas (1840–1917) vid vattenfallet Kistefossen i Randselva nedströms Jevnaker och drevs fram till ungefär 1956. Företagsgrundarens sonson Christen Sveaas köpte aktiemajoriteten i företaget 1993 och inordnade det under sitt helägda investmentbolag Kistefos AS.

Kistefos-museet inrättades 1996 av Christen Sveaas i den tidigare fabriken med sin intakta produktionsutrustning. Där arrangeras också konstutställningar och utanför finns sedan 1999 Kistefos skulpturpark med norsk och utländsk samtidskonst, bland annat verk av Tony Cragg, Per Inge Bjørlo, Anish Kapoor och Fernando Botero.

Museet har 2019 utvidgats med en separat 60 meter lång konsthallsbyggnad, kallad "Twist". Denna är ritad av Bjarke Ingels Group och är byggd som en bro över Randselva. Den har 890 kvadratmeter utställningsyta.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]