Klämringskopplingar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En klämringskoppling med en ventil

En klämringskoppling används för att sammanfoga två rör. Då två rör av olika material skall sammankopplas måste rörens material tas hänsyn till vid valet av material för klämringskopplingen.

Klämringskopplingar används ofta för sammankoppling av rör för varm- och kallvatten till vattenkranar i hemmiljö. Klämringskopplingar är bra för denna typ av användningsområde eftersom ventilerna och rören ofta finns på svårtillgängliga platser där det kan vara svårt att löda utan att det utgör en brandrisk. Klämringskopplingar finns för flertalet olika rörtyper och dimensioner där en vanlig variant är de som ofta finns i offentliga utrymmen som toaletter, duschar m.fl. Klämringskopplingar får inte sammanfogas på platser som är oåtkomliga på grund av vattenläckage.

Klämringskopplingar är industriell standard för branscher inom kemi, olja, gas, bioteknik och halvledare. De används för deras förmåga att skapa läckfria fogar.

Funktion[redigera | redigera wikitext]

För små storlekar består kopplingen av en yttre kompressionsmutter och en inre klämring, som typiskt är av mässing eller koppar. Klämringar varierar i utseende och material men är oftast formade som en ring med snedslipade kanter. För att fungera ordentligt måste klämringen placeras på rätt sätt, detta betyder oftast att sidan med den största delen slipad yta skall vara vänd bort från muttern.

När mutterns skruvas åt komprimeras klämringen mellan muttern och kopplingshuset, kanterna av klämringen trycks fast mot röret och mitten av klämringen blir tryckt iväg från röret vilket innebär att klämringen blir tjockare. Detta resulterar i att klämringen tätar i håligheten mellan röret och kopplingshuset vilket skapar en tät sammanfogning.

Stora klämringskopplingar har inte en enda mutter för att komprimera klämringen utan har istället en fläns med flertalet muttrar vilka skall skruvas åt jämnt för att skaffa en bra fog.

Se även[redigera | redigera wikitext]

rörkoppling