Kneippbyn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kneippbyn
Villa villekulla.jpg
Villa Villekulla vid Kneippbyn.
PlatsGotland, Sverige
Öppningsdatum1976
ÄgareBobbo Werkelin
Antal besökare85 000[1]
Webbplatswww.kneippbyn.se
Åkattraktioner
Berg- och dalbanor1
Övriga attraktioneröver 35

Kneippbyn är en kur- och badortGotland som nu utvecklats till en turistanläggning. Byn ligger på Gotlands västra kust omkring tre kilometer söder om Visby.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Kneippbyns namn härrör från Sebastian Kneipp. År 1907 inköpte Karl Kallenberg mark för att grunda en kurort i enlighet med Kneipps riktlinjer, vilken fick namnet Kneippbyn. På 1950- och 1960-talen fanns ingen camping på Kneippbyn, utan de bostäder som hyrdes ut var de klassiska villorna: Läkarvillan, Trolltippen med flera. Från mitten av 1960-talets utvecklades dagens turistanläggning. Huset som numera är affär var tidigare en kaffestuga, vilken flyttades från klinten till sin nuvarande plats i slutet på 1960-talet.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Kneippbyn är en av de mest kända turistanläggningarna på Gotland. Där finns hotell, stugor, lägenheter, villavagnar och femstjärnig campingplats. På området finns både sommar- och vattenland. Några av aktiviteterna är karuseller, gokart, hoppborgar, rutschbanor, elbilar, äventyrsgolf, med mera. Ett relativt stort vattenland med åtta pooler och sexton vattenrutschbanor ligger inom samma område. På området finns sedan slutet av 1970-talet också den villa, Villa Villekulla som användes vid filmatiseringen av Astrid Lindgrens böcker om Pippi Långstrump.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Om Kneippbyn”. Kneippbyn. http://www.kneippbyn.se/om-kneippbyn/. Läst 14 april 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]