Hoppa till innehållet

Kent Andersson (ishockeyspelare)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Kneten)
Kent Andersson
SmeknamnKneten
NationalitetSverige Sverige
Född4 januari 1954 (70 år)
Spelardata
SkjuterVänster
Klubbar
Tidigare klubbarIFK Lindesberg, Örebro IK, Södertälje SK, HC Ambri-Piotta, Västerås IK, IK Westmannia
Övrigt
Proffsår

Kent "Kneten" Andersson, född 4 januari 1954, är en svensk före detta ishockeyspelare som bland annat gjort tre säsonger i Elitserien för Örebro IK och Södertälje SK. Han är bror till Siverth Andersson som spelat flera säsonger i elitserien med Leksands IF.

Spelarkarriär[redigera | redigera wikitext]

"Kneten" debuterade i A-laget för sin moderklubb IFK Lindesberg redan som 16-åring 1969. 1973 värvades han till Örebro IK i dåvarande högsta serien Div 1. Andersson var en framgångsrik målskytt i ett Örebrolag som var ett av de starkaste i sin serie och ofta vann stort. Säsongen 1975-76 gjorde han hela 50 mål och totalt 61 poäng på 22 matcher i ettan.

Andersson var med under båda Örebros ettåriga sejourer i Elitserien. 1980 värvades han till Södertälje SK som efter säsongens slut degraderades till ettan. Efter ytterligare två säsonger med Södertälje spelade han en säsong med HC Ambri-Piotta i Schweiz högsta division. Efter återkomsten till Sverige spelade han ett år med Västerås IK och några säsonger med IK Westmannia från Köping i ettan innan han varvade ner i division 2. Sista matchen spelades för Fellingsbro/Frövi i division 2 2005, då Andersson var över 50 år gammal. Han gjorde 1034 mål under sin karriär.

Källor[redigera | redigera wikitext]