Kokkedals slott, Själland

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Kokkedals slott.
Kokkedals slott, 1867.

Kokkedals slott är ett gods, ursprungligen en herrgård, beläget vid Mikkelborg i Hørsholm kommun i Nordsjälland. Namnet Kokkedal slott fick herrgården i samband en försäljning på 1960-talet. Sedan 2011 är det hotell.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

År 1746 lät statsråd Christian August von Berckentin bygga en sommarbostad ("Landhaus Cockedahl") på en tomt som hade avstyckats från Hirschholms slott. Herrgården, som ritats av Johann Gottfried Rosenberg, var i en våning med brutet tak. Efter några olika ägerbyten köptes den av konsul Frederik H. Block 1864. Den gamla huvudbyggnaden revs och en ny byggnad i två våningar uppfördes i renässansstil.

Från 1963-1993 ägdes slottet av Hørsholm kommun. Det såldes för att byggas om till hotell och restaurant. Så skedde dock inte, slottet förföll och återgick i kommunens ägo 2003. Två år senare såldes slottet igen och ombyggnaden kunde äntligen börja.

På grund av förfallet (röta och svamp) och att man valde att renovera i stället för att restaurera är endast lite av interiören bevarad. Kakelugnarna finns dock kvar. Forvaltarbostaden revs 2008 och ersattes av byggnader i gammal stil.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kokkedal Slot Copenhagens officielle hjemmeside

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Lisbet Hein, "Kokkedal", s. 7-56 i: Hørsholm Egns Museum Årbog 2004, 2004. ISBN 87-87371-38-3.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Nordiska Taflor Pittoreska utsigter från Sverige, Norge och Danmark i träsnitt med text band 2.