Kokkedals slott, Själland

Kokkedals slott, 1867.

Kokkedals slott är ett gods, ursprungligen en herrgård, beläget vid Mikkelborg i Hørsholm kommun i Nordsjälland. Namnet Kokkedal slott fick herrgården i samband en försäljning på 1960-talet. Sedan 2011 är det hotell.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

År 1746 lät statsråd Christian August von Berckentin bygga en sommarbostad ("Landhaus Cockedahl") på en tomt som hade avstyckats från Hirschholms slott. Herrgården, som ritats av Johann Gottfried Rosenberg, var byggd i en våning med brutet tak. Efter några olika ägarbyten köptes den av konsul Frederik H. Block 1864. Den gamla huvudbyggnaden revs och en ny byggnad i två våningar uppfördes i renässansstil.

Från 1963-1993 ägdes slottet av Hørsholm kommun. Det såldes för att byggas om till hotell och restaurang. Så skedde dock inte, slottet förföll och återgick i kommunens ägo 2003. Två år senare såldes slottet igen och ombyggnaden kunde äntligen börja.

På grund av förfallet (röta och svamp) och att man valde att renovera i stället för att restaurera är endast lite av interiören bevarad. Kakelugnarna finns dock kvar. Förvaltarbostaden revs 2008 och ersattes av byggnader i gammal stil.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Lisbet Hein, "Kokkedal", s. 7-56 i: Hørsholm Egns Museum Årbog 2004, 2004. ISBN 87-87371-38-3.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Nordiska Taflor Pittoreska utsigter från Sverige, Norge och Danmark i träsnitt med text band 2.