Kontrollbehov

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kontrollbehov kallas ett fenomen då en individ har behovet att ha kontroll och bestämma över en situation med andra grupper eller enskilda individer. De som har kontrollbehov mår oftast väldigt dåligt av att själva behöva anpassa sig till en grupp/situation och hittar gärna på olika strategier för att undvika detta.

Personer som får kontrollbehov har oftast haft en jobbig uppväxt där de inte känt sig bekräftade, med tiden så skapar de undermedvetet ett beteende för att bli sedda, detta kan yttra sig olika på olika personer. Ett vanligt beteende är att aldrig vara tyst i ett samtal och att avbryta andra personer till förmån för sina egna åsikter för att skapa kontroll på samtalet.

En annan kan vara i relationen mellan två personer, till exempel då ena parten i en relation misshandlar sin partner för att den skall känna sig rädd och blir därmed lättare kontrollera.

Mobbning är också en form av kontrollbehov hos den som mobbar, genom att kränka en annan individ så till den milda grad att den inte har kvar något självförtroende för egen vinning är utan tvekan ett kontrollbehov.

Se även[redigera | redigera wikitext]