Krigsförklaring

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
USA:s president Franklin D. Roosevelt undertecknar krigsförklaringen mot Japan den 8 december 1941, en dag efter attacken mot Pearl Harbor.

Krigsförklaring (äldre: fejdebrev) innebär att en stat ger en formell notifikation till en annan part om att de nu, eller från en specificerad framtida tidpunkt, befinner sig i krig med varandra, det vill säga att det råder krigstillstånd mellan länderna. Haagkonventionen från 1907 krävde att de krigförande parterna gjorde en krigsförklaring före, eller omedelbart efter, stridernas början. Syftet var bland annat att neutrala stater skulle hållas underrättade om vad som pågick.

Numera är formella krigsförklaringar mycket ovanliga. Detta ger en del juridiska problem, då många äldre internationella konventioner som reglerar krig utgår ifrån att sådana förklaringar gjorts. En mycket känd händelse var när Sovjetunionen anföll Finland utan någon krigsförklaring, som startade vinterkriget.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Motsatsen till en krigsförklaring är ett fredsavtal, eller i äldre språkdräkt ett urfejdebrev som alltså är ett avtal om att en konflikt skall upphöra.