Ktesifon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ruiner av Ktesifon

Ktesifon var en av de stora städerna i det antika Mesopotamien och huvudstad i Parterriket och dess efterföljare Sassanidernas välde. Staden antas ha varit världens största mellan år 570 och 637 efter Kristus. Ktesifon omnämns för första gången i Esras bok i Gamla Testamentet som "Kasfia" vilket härleds från det iranska namnet Kas, som är ett kognat till kaspisk (till exempel Kaspiska havet) och Qazvin.

Staden undersöktes arkeologiskt 1928-29 av Deutsche Orient-Gesellschaft.[1]

Vid Ktesifon stod 22 november 1915 under första världskriget ett slag, där den turkiska armén besegrade en brittisk.[1]

Palatsstaden[redigera | redigera wikitext]

Det ståtliga palatskomplexet i Ktesifon är legendariskt och på antiken var det berömt för sin skönhet. Det inkluderade Khosrau I:s Shâhigân-ǐ Sepid (Det vita palatset) som i dag står i ruiner och den enorma valvbågen Taq-e Kasra. Tronsalen låg förmodligen bakom bågen och själva tronen stod på 36 meters höjd.

Ruinen instörtade delvis 1902.[1]

Ktesifons bibliotek[redigera | redigera wikitext]

Ktesifon hyste under sassaniderna ett av antikens främsta bibliotek. Detta bibliotek plundrades av araberna vid den muslimska invasionen av Iran. Böckerna brändes eller kastades i Eufrat. Enligt historikern al-Tabari, skrev befälhavaren Sa'd ibn Abi Waqqas till kalifen Umar ibn al-Khattab och frågade vad han skulle göra med boksamlingarna i palatsen i den sassanidiska huvudstaden. Umar skrev tillbaka:

"Om böckerna motstrider Koranen är de blasfemiska, men om de överensstämmer så är det ingen fara." Alla böckerna brändes eller kastades i Eufrat.

På så sätt gick en stor del av perserrikets bokskatter förlorade för eftervärlden.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Carlquist, Gunnar, red (1933). Svensk uppslagsbok. Bd 16. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 235 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]