Kungsporten, Sveaborg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 60°08′24″N 24°59′24″E / 60.140°N 24.990°Ö / 60.140; 24.990

Kungsporten

Kungsporten är den huvudsakliga ingången till Sveaborg, den är belägen på den sydligaste ön av befästningsverket Sveaborg, som heter Vargskär. Porten är ansedd som den främsta symbolen för fästningen.

Porten byggdes mellan åren 1753–1754, på den plats där kung Adolf Fredrik kastade ankar med sitt skepp, och steg i land för att inspektera arbetet med befästningarna 1748. Namnet är baserat på denna händelse.

Porten är en typisk fästningsport med kanongluggar, till porten leder en bred trappa, men mitt framför porten finns en vindbrygga som skulle försvåra för ett eventuellt anfall. Porten fanns på den sista finska 1000-marks sedeln under åren 1986–2001.

Minnesplaketter[redigera | redigera wikitext]

Augustin Ehrensvärds berömda inskiption.

Som en extra dekoration sitter fyra skifferplattor infattade på bägge sidorna av porten. De utgör dels minnesskrifter, men även citat av fästningens skapare Augustin Ehrensvärd. De fyra plaketerna lyder;

  • Här lade konungen Fredrik den första stenen år 1748
  • Här lade konungen Gustav den sista stenen år
  • Sveaborg som tager hafvet på den ena sidan och stranden på den andra, giver den kloke herravälde på både hafv och land
  • Ifrån ödemarker äro desse Vargskiärsholmar ombytte till ett Sveaborg. Eftervard, stå här på egen botn, och lita icke på främmande hielp.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]