Kvartsglas

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kvartsglas är amorf kiseldioxid, det glas som framställs av kvartssand. Det är ett fint glas men är relativt dyr, för att det går väldigt mycket energi för att hetta upp och smälta kvartssanden. För att framställa kvartsglas krävs det en mycket hög temperatur. Smältpunkten ligger vid 1713 °C men vid tillverkningen krävs 2000 °C. Vanliga glasbruksugnar klarar inte av att komma upp till dessa temperaturer, därför är inte kvartsglas lika vanligt som andra glastyper. Det temperaturintervall där glaset är lagom trögflytande för varm bearbetning är mindre än för andra glassorter vilket gör det svårare att arbeta med. Kvartsglas är ungefär tio gånger dyrare än vanligt glas.

Utmärkande drag är tålighet mot höga temperatuer, temperaturchocker och många kemikalier, bl.a. starka syror, samt god genomsläpplighet för ultraviolett ljus. Tåligheten mot temperaturchocker beror på den låga utvidgningskoefficienten, 5,5 x 10-7 per grad Celsius. Ett upphettat rör av kvartsglas kan ofta doppas ned i kallt vatten utan att spricka!

Andra glas som till exempel flaskor, fönsterrutor och dricksglas innehåller kvartssand, men inte lika mycket. Där har man tillsatt andra ämnen, bland annat pulveriserad kalksten och natriumkarbonat. Dessa tillsatsämnen gör att smältpunkten på massan blir lägre. Det gör att det går åt mindre energi och tillverkningskostnaden för dem blir billigare än kvartsglas.