Löjliga familjerna (kortspel)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Löjliga familjerna, även kallat tjocka släkten eller kvartett, är ett kortspel för barn och spelas vanligtvis med speciella kortlekar. Korten i dessa lekar avbildar, i regel i form av karikatyrer, familjer med vardera fyra medlemmar (”herr”, ”fru”, ”unge herr” och ”fröken”), varje familj representerande ett yrke eller annan sysselsättning. Spelet går ut på att samla så många familjer som möjligt.

Löjliga familjerna kan också spelas med en vanlig fransk-engelsk kortlek. Det man samlar på då är fyra kort av samma valör.

I given delas samtliga kort ut; det spelar ingen roll om inte alla får lika många kort. Den spelare som är i tur frågar en valfri motspelare efter ett specifikt kort (till exempel ”Unge herr Bagare” eller klöver sju). Har motspelaren detta kort, får den som frågat överta kortet och fortsätta att begära kort från motspelarna; i annat fall övergår turen att begära kort till den tillfrågade spelaren. En alternativ regel är att inte ange ett specificerat kort, utan i stället fråga motspelaren efter alla kort som tillhör en viss familj eller valör.

Vinnare är den spelare som vid spelets slut fått ihop flest familjer eller fyrtal.

På samma sätt som löjliga familjerna spelas de spel, ofta benämnda kvartettspel, som utgörs av kortlekar med bilder av till exempel djur, växter, fordon eller litterära gestalter indelade i sviter om vanligen fyra sammanhörande kort. Denna typ av kortlekar, vilken löjliga familjerna historiskt sett utgör en version av, uppkom under 1800-talets senare hälft och hade i början ofta ett pedagogiskt syfte.

Varianter av spelet[redigera | redigera wikitext]

Olika varianter av löjliga familjerna har utgivits, ett exempel är Möjliga Familjen där de olika familjerna, är tänkta, att i större omsträckning spegla samhällets mångfald. Idén bakom spelet kommer från Tom Johansen som med hjälp av 8 olika illustratörer: Joanna Rubin dranger, Per Gustavsson, Sven Nordqvist, Marcus Gunnar Pettersson, Charlotte Ramel, Matilda Ruta, Lisa Wool-Rim Sjöblom, Emma Virke format spelet.

Tom Johansens motivering till skapandet av Möjliga Familjen lät: "Jag vill att du skall växa upp och tycka att du är ok som du är. Detta även om du inte är heterosexuell nordeuropé, med 2 barn och jobbar som bagare."[1]

Spelet ges ut av Olika Förlag.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Glimne, Dan (2016). Kortspelshandboken (3., utök. uppl.). Stockholm: Känguru. sid. 229-230. ISBN 978-91-7663-115-7 
  • Ekengren, Leif (2015). Svarte Petter, löjliga familjen och alla de andra. Del 1. Sköndal: Leif Ekengren. ISBN 978-91-637-8087-5 
  • Ray, Conny (1994). 12 roliga kortspel för hela familjen. Stockholm: Bonnier Carlsen. sid. 8-10. ISBN 91-638-0132-9 
  • Lek med en kortlek. Stockholm: B. Wahlström. 1993. sid. 32-33. ISBN 91-32-31783-2 
  • Nationalencyklopedin. Band 12. Höganäs: Bra Böcker. 1993. sid. 565. ISBN 91-7024-619-X