Las Vegas (patiens)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Las Vegas (på engelska klondike) är det svenska namnet på en vanlig patiens. En datorversion av patiensen följer ibland med operativsystemet Windows, och kallas där i originalversion Solitaire (egentligen är solitaire helt enkelt termen patiens på engelska) och i den svenska översättningen Harpan, ett namn som annars inte förekommer på denna patiens på svenska.

Las Vegas kan spelas i olika svårighetsgrader.

  • I en lättare variant spelas kort från talongen ett och ett. Den går ut ganska ofta.
  • I de vanligaste varianterna spelas kort från talongen alternativt tre och tre i tre omgångar eller i tre omgångar där man först tar tre kort åt gången, sedan två åt gången och till sist ett åt gången. Detta gör det svårare att finna en effektiv strategi i spelet, och patiensen går ut mera sällan.

Windows variant[redigera | redigera wikitext]

I datorvarianten Harpan kan man både vinna och förlora poäng under läggningens gång. Samtidigt kan, om man vill, den tid klockas som man använder för att fundera ut en lämplig strategi för flyttning av korten. Genom tidtagningen kan spelaren tävla mot sig själv genom att med snabba och kloka beslut försöka få patienten att gå ut på kortast möjliga tid.

Spelaren kan från en mönsterbank välja det mönster som kortens baksida ska visa. Valt mönster är en ren smaksak, och inverkar inte på spelets förlopp. En av varianterna visar en figur, som då och då överraskar spelaren med att blinka med ena ögat. När patienten går ut belönas spelaren med ett helt fyrverkeri där kortlekens alla 52 kort efter hand fyller hela skärmen i den ena kaskaden efter den andra. Hastigheten med vilken korten bläddras fram beror på datorns kapacitet: I en snabb dator bläddras korten snabbt, i en dator med mindre resurser bläddras korten långsammare.