Las Vegas (patiens)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Las Vegas (på engelska klondike) är det svenska namnet på en vanlig patiens. Spelet är också ofta känt som Harpan då det varit namnet i den svenska översättningen av Windows där många har blivit bekanta med spelet.

Regler[redigera | redigera wikitext]

GNOME version av Las Vegas.
Video demonstration av att spela Las Vegas.

Efter blandning av en vanlig kortlek med 52-kort (utan Jokers) läggs sju högar av kort från vänster till höger. Varje hög börjar med ett rättvänt kort upp, varje hög har ett kort mer än den tidigare. Den första högen (längst till vänster) har ett enskilt rättvänt kort, andra högen har två kort (ett rättvänt och ett med baksidan upp), den tredje har tre kort (ett rättvänt, två med baksidan upp) och fortsätter enligt samma mönster till sjunde högen (ett rättvänt, sex med baksidan upp). Högarna ska se ut som bilden till höger i början av varje spel.

De fyra uppsamlingshögarna (ljusa rektanglar i övre högra hörnet i bilden) ska fyllas upp av vardera färg (Hjärter, Ruter, Spader, Klöver) med Äss (lägsta valören i detta spel) till Kung. Högarna i spelplanen kan byggas med omväxlande kulör (rött och svart) i en lägre valör. En hög som har minst två kort enligt denna regel kan flyttas i sin helhet. En tom plats av de sju spelfälten fyllas med en Kung. Målet med spelet är att bygga flera sån här högar med Kung längst ner i högen och en tvåa längst fram. Förflytta därefter dessa högar systematiskt till de fyra uppsamlingshögarna med Äss i bottnen. När alla fyra högarna är kompletta med Äss i bottnen och Kung på toppen har spelaren vunnit.

Las Vegas kan spelas i olika svårighetsgrader.[1] [2].

 • I en lättare variant spelas kort från talongen ett och ett. Den går ut ganska ofta.
 • I de vanligaste varianterna spelas kort från talongen alternativt tre och tre i tre omgångar eller i tre omgångar där man först tar tre kort åt gången, sedan två åt gången och till sist ett åt gången. Detta gör det svårare att finna en effektiv strategi i spelet, och patiensen går ut mera sällan.

Odds för vinst[redigera | redigera wikitext]

När harpan spelas med att vända tre kort åt gången och obegränsat antal omdelningar finns det över 7.000 biljoner varianter av spelet. Cirka 79% av dessa är teoretiskt lösningsbara, [3] men spelarna vinner inte 79% av sina spel då de gör ett felaktigt drag under spelets gång som gör spelet olösbart. Antalet spel en spelare kan realistiskt tänka sig vinna är minst 53% [3]. Dessutom finns det spel som räknas ospelbara, det vill säga att inga kort kan röras alls från start. Detta händer i 0,025% av fallen[4].

Windows Harpan[redigera | redigera wikitext]

I datorvarianten Harpan kan man både vinna och förlora poäng under läggningens gång. Samtidigt kan, om man vill, den tid klockas som man använder för att fundera ut en lämplig strategi för flyttning av korten. Genom tidtagningen kan spelaren tävla mot sig själv genom att med snabba och kloka beslut försöka få patienten att gå ut på kortast möjliga tid.

Spelaren kan från en mönsterbank välja det mönster som kortens baksida ska visa. Valt mönster är en ren smaksak och inverkar inte på spelets förlopp. En av varianterna visar en figur, som då och då överraskar spelaren med att blinka med ena ögat. När patienten går ut belönas spelaren med ett helt fyrverkeri där kortlekens alla 52 kort efter hand fyller hela skärmen i den ena kaskaden efter den andra. Hastigheten med vilken korten bläddras fram beror på datorns kapacitet: I en snabb dator bläddras korten snabbt, i en dator med mindre resurser bläddras korten långsammare.

Windows Harpan poängräkning[redigera | redigera wikitext]

Standard poängräkning i Windows Harpan räknas enligt följande:[5]

Flytt Poäng
Stack till Spelplan 5
Stack till Uppsamlinghög 10
Spelplan till Uppsamlingshög 10
Vända på kort i Spelplan 5
Uppsamlingshög till Spelplan -15
Börja om Stack/Talong (vid ett kort åt gången) -100 (minsta möjliga poäng är 0)

Att flytta kort direkt från stack till Uppsamlingshög ger 10 poäng. Men om kortet först flyttas från stack till Spelplanen, därefter till Uppsamlingshög, utdelas ytterligare 5 poäng som ger en total om 15. För att maximera poäng ska därför kort aldrig flyttas direkt från stack till uppsamlingshög.

Tiden är också en faktor i Windows Harpan om tid-alternativet är aktiverat. För varje 10 sekunder som löper förlorar spelaren 2 poäng. Bonuspoäng räknas ut genom att ta 700.000 / Speltid (sekunder) när spelet tar över 30 sekunder. För spel som avslutas på mindre än 30 sekunder tillgodoräknas inga bonuspoäng.

Datorversioner[redigera | redigera wikitext]

 • Michael A. Casteel's shareware version av Las Vegas för Macintosh släpptes 1984 och har blivit sporadiskt uppdaterat sedan dess.
 • Microsoft har sedan Windows 3.0 (1990) fram till och med Windows 10 inkluderat Harpan med undantag av Windows 8
 • GNOME och KDE har inkluderat Sol och Kpat som är en version av Las Vegas
 • PySol är en Open Source och plattformoberende samlingsspel skrivet i Python som innehåller cirka 1.000 olika patienser, där ibland Las Vegas.
 • Mängder av versioner finns för spel direkt i Webbläsaren utvecklat främst i Adobe Flash eller HTML5 [6]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ http://frvr.com/tutorials/how-to-play-klondike-solitaire.html
 2. ^ Hur man spelar Las Vegas - Dra ett eller tre kort
 3. ^ [a b] http://www.jupiterscientific.org/sciinfo/KlondikeSolitaireReport.html
 4. ^ ”The Odds of Winning Klondike Solitaire”. Discuss.joelonsoftware.com. http://discuss.joelonsoftware.com/default.asp?joel.3.446403.10. Läst 19 augusti 2012. 
 5. ^ Highest Score in Windows Solitaire, Microsoft Help and Support, KB101766.
 6. ^ HTML5 version av Las Vegas patiens för webbläsaren

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]