Lazare Ponticelli

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lazare Ponticelli
LazarePonticelli.jpg
Lazare Ponticelli
Information
I tjänst förFranska armén
Italienska armén
Tjänstetid1914–1918
Slag/krigFörsta världskriget
UtmärkelserCroix de Guerre
Médaille Interalliée
Hederslegionen
Ordine di Vittorio Veneto
Övrigt arbeteRörmokare och Metall

Lazare Ponticelli, född 7 december[a] 1897 i Bettola, Piacenza, Italien, död 12 mars 2008 i Le Kremlin-Bicêtre, Frankrike, var den sista dokumenterade franska veteranen och poilun (fransk infanterist från första världskriget) från första världskriget.

Bíografi[redigera | redigera wikitext]

Lazare Ponticelli föddes som Lazzaro i Groppo Ducale, en socken nära Bettola i Piacenza-provinsen i norra Italien. Han växte upp i bergsbyn Cordiani med sina sju syskon och föräldrarna Jean och Philomena Ponticelli. Hans far arbetade på en marknad och då och då som snickare och skomakare. Hans mor odlade upp familjens lilla markplätt och, som många kvinnor i regionen, pendlade tre gånger per år till Poslätten för att arbeta på dess risfält.

Ponticelli flyttade vid 9 års ålder från Italien till Frankrike och ljög om sin ålder för att kunna gå med i den franska armén 1914. Efter Italiens inträde i första världskriget 1915 blev han överflyttad till deras armé när myndigheterna undersökte hans sanna ursprung. Efter första världskriget grundade han och hans bröder rörläggar- och metallfirman "Ponticelli Frères" (Ponticellibröderna) vilken bistod andra världskriget och ännu existerar.

Han var vid tiden före sin död både den äldsta mannen född i Italien och den äldsta levande mannen i Frankrike. Under senare tiden av sitt liv var han allmänt kritisk mot krig och sparade blygsamt sina belöningar från krig i en skokartong.

Födelsedatum[redigera | redigera wikitext]

Ponticellis exakta födelsedatum är okänt. Det officiella födelsedatumet, den 7 december 1897, tros vara ett misstag. Det mest troliga är den 27 december 1897 som uppges i civilregistret och att 2:an togs bort. Hans mor Philomena Ponticelli har sagt att hon kommer ihåg att hon födde honom den 24 december och att en snöstorm hindrade familjen att lämna huset.

Översättning[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en annan språkversion av Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]