Lea Gleitman

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lea Gleitman
Lea Gleitman 1992.
Född27 januari 1924 (97 år)
Oswiecim Polen
NationalitetSverige Svensk

Lea Gleitman född den 27 januari 1924 i Oswiecim, Polen.

Lea Gleitman är en av Förintelsens få judiska överlevande, bosatt i Malmö. Den 15 april 1945 befriades Lea Gleitman av brittiska trupper i koncentrationslägret Bergen-Belsen.

Lea Gleitman är medlem i Informationsgruppen Förintelsens Ögonvittnen. Sedan 1991 besöker hon svenska skolor för att informera om Förintelsen och berättar om sina egna upplevelser från gettot i hemstaden Sosnowiec, tvångsarbetslägret Gräben bei Striegau i östra Tyskland och därifrån dödsmarchen mot Bergen-Belsen.

Föreningen Förintelsens Ögonvittnen bildades i Malmö 1991. Gruppen bestod då av drygt 20 vittnen. Ordförande var Harry Rubinstein. Efter hans bortgång tog Ulla-Lena Cavling över som samordnare.

2011 firade Förintelsens Ögonvittnen 20-årsjubileum på Judiska Församlingen i Malmö. Då fanns hälften av vittnena kvar i livet men bara fem som fortfarande var verksamma i skolorna. Man hade då talat inför cirka 100.000 elever på skolor, hos konfirmandgrupper, i föreningar och kyrkoförsamlingar.

Gruppen Förintelsens Ögonvittnen har som helhet erhållit pris från stiftelsen "Artister mot Nazister" (grundare Mikael Wiehe och Tomas Ledin). Priset har också tilldelats flera av gruppens medlemmar individuellt.

2005 gav gruppen ut minnesboken "Förintelsens Ögonvittnen" i vilken var och en av medlemmarnas historia finns berättad med egna ord. På de skolor vittnena besökt, har de efterlämnat ett exemplar av boken. Den finns nu på många skolor i hela Skåne.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]