Leende

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En leende flicka.

Leende eller smil är ett ansiktsuttryck som signalerar glädje, lycka eller nöje. Det kan också vara ett ofrivilligt uttryck för ångest. Leendet skapas av ansiktsmuskler och styrs av vilja eller reflex.

I ansiktet finns flera små ytliga muskler som bl.a. gör att vi kan le och visa ansiktsuttryck. Det krävs färre muskler för att le jämfört med att se arg, sur eller irriterad ut.[1] Tänderna kan både visas eller vara dolda vid ett leende. Människan ler oftast vid glatt humör eller vid fotografering, men ibland även vid nervositet och sarkasm.

Ett leende kan vara äkta eller falskt

Duchenne-leende innebär att mungiporna dras upp, musklerna kring ögat är aktiva och det bildas skrattrynkor runt ögat. Det räknas ofta som äkta. Forskning visar att Duchenne-leendet är kopplat till äkta upplevelser av glädje och välbefinnande.

Enligt ny amerikansk forskning är den som känner sig utanför bättre på att skilja fejkade leenden från äkta. Det är också bevisat att leenden "smittar av sig", bland annat av professor Ulf Dimberg, som forskar på ansiktsuttryck vid Uppsala universitet.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Lita inte på ett leende”. SVT Vetenskap. 15 juli 2011. http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/lita-inte-pa-ett-leende. Läst 18 november 2014. 
  2. ^ Artikel i Sydsvenskan 2009-04-28 Arkiverad 2 juni 2009 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]