Lex Tommy

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Lex Tommy är föreslaget namn på de delar i LVM, Lagen om vård av missbrukare, som handlar om socialtjänstens skyldigheter att starta en utredning om tvångsomändertagande enligt 7 § och om omedelbart tvångsomhändertagande enligt 13 §.

Namnet Lex Tommy kommer från den unge missbrukaren Tommy Nilsson som dog av en överdos i december 2004. Hans föräldrar hade då förgäves kämpat i flera månader för att socialtjänsten skulle göra ett tvångsingripande för att bryta Tommys destruktiva missbruk. I en dom fälld av Göteborgs tingsrätt den 17 november 2009 fastslås myndigheternas ansvar för att LVM ska tillämpas och enhetschef Tomas Dunér döms till dagsböter för tjänstefel[1] då han "genom att inte inleda en utredning enligt 7 § efter Tommy Nilssons återfall i missbruk september 2004 och sedan denne lämnat urinprov som var positiva åsidosatt vad som gällt för hans uppgift.".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Tommy dog inte förgäves”. Torslanda-ÖckeröTidningen. 4 november 2019. https://www.tidningen.se/tommy-dog-inte-forgaves/. Läst 10 oktober 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]