Hoppa till innehållet

Li Shangfu

Från Wikipedia
Lǐ Shàngfú
李尚福

Li Shangfu i Moskva i april 2023

Tid i befattningen
12 mars 202324 oktober 2023
Företrädare Wei Fenghe
Efterträdare Dong Jun

Född Februari 1958
Chengdu, Sichuan
Nationalitet Kina Kina
Politiskt parti Kinas kommunistiska parti
Militärtjänst
I tjänst för Folkrepubliken Kina
Försvarsgren Folkets befrielsearmés markstridskrafter
Grad General

Li Shangfu är en kinesisk politiker, general och rymdingenjör som under en kort tid tjänstgjorde som Folkrepubliken Kinas försvarsminister.

Li har sina rötter i Xingguo, Jiangxi-provinsen, och är son till Li Shaozhu, en veteran från kinesiska röda armén och den långa marschen. Li gick med i Folkets befrielsearmé 1978 när han började studera vid det Nationella universitetet för försvarsteknologi.

Efter examen 1982 arbetade han som tekniker vid Xichangs satellituppskjutningscenter, där han blev chef 2003. 2010 ledde han arbetet med Kinas rymdsond Chang'e 2. 2006 utnämndes Li till generalmajor och 2017 valdes han in i Nittonde centralkommittén i Kinas kommunistiska parti. Li räknas till den grupp av flyg- och rymdingenjörer som befordrats till ledande poster under Xi Jinpings ledarskap.[1]

2018 utsatte den amerikanska utrikesdepartementet honom för sanktioner på grund av att Kina beslutat köpa in tio Suchoj Su-35 och utrustning för systemet S-400 Triumf från det ryska företaget Rosoboronexport.[2]

I oktober 2022 valdes han in i Centrala militärkommissionen och i mars följande år utnämndes han till försvarsminister. Han för inte befäl över Folkets befrielsearmé i sin roll som försvarsminister och hans främsta uppgift är istället att representera landets väpnade styrkor i kontakt med andra länders politiker och försvarsmakter.

I augusti 2024 försvann han från offentligheten och den 24 oktober samma år avsattes han från sina poster.[3]