Li Yuqin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Li Yuqin.jpg

Li Yuqin, född 15 juli 1928, död 24 april 2001, var officiell konkubin och bihustru till Puyi, den tidigare kejsaren av Kina. När förbindelsen ingicks var han en regent som krönts till "Kangde-kejsare" i det japanskstyrda Manchukuo. Li Yuqin har kallats "Den sista kejserliga konkubinen".

Li Yuqin tillhörde en familj av bönder i Changchun. Hennes familj hade dock före avskaffandet av monarkin tillhört hovpersonalen i generationer och förvisats till landet efter 1912. Hon var elev i en flickskola i februari 1943, då hon och åtta andra elever plötsligt togs till en fotoateljé för att fotograferas. Därefter fick familjen ett meddelande om att Puyi önskade att hon skulle studera vid hovet. Hon utsattes för ett noggrant förhör av Yasunori Yoshioka och en medicinsk undersökning. Därefter fördes hon till hovet, där hon undervisades i hovetikett och utsågs till kejsarens konkubin.

Vid invasionen av Manchukuo 1945 försökte Li Yuqin fly undan röda armén. Hon lämnade Changchun tillsammans med resten av Puyis familj via tåg, men lämnades kvar på vägen när Puyi själv fortsatte med ett flygplan. Det var meningen att hon och bland annat Wanrong skulle fortsätta med tåg till Japan. Hon tillfångatogs tillsammans med Wanrong och sattes i fängelse, men frigavs 1946. Hon arbetade sedan i en fabrik och på ett bibliotek. År 1955 besökte hon Puyi i fängelset. Hon ansökte om en skilsmässa, men myndigheterna förde i stället henne och Puyi till ett rum med en säng och krävde att de skulle försonas. Hon uppgav att de hade samlag på myndigheternas order.

Li Yuqin tog ändå ut skilsmässa 1957 och gifte om sig med teknikern Huang Yugeng, med vilken hon fick två söner. Under kulturrevolutionen utsattes hon för trakasserier på grund av sitt förflutna som kejserlig konkubin. Hon avled i skrumplever 2001.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
  • Puyi: Jag var kejsare av Kina (1988)