Licinius

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mynt med avbildning föreställande Licinius

Licinius (Flavius Galerius Valerius Licinianus Licinius), född cirka 250, död 325, var romersk kejsare 308324. Som medförfattare till Ediktet i Milano som beviljade officiell tolerans till de kristna i det romerska riket, var han under den största delen av sin regeringstid rival till Konstantin den store. Han förlorade till sist vid slaget vid Adrianopel och avrättades sedan på Konstantins order.

Vägen till makten[redigera | redigera wikitext]

Licinius föddes i en bondefamilj i Moesia Superior, och följde sin nära barndomsvän, den framtida kejsaren Galerius, på en persisk expeditionen år 298. Han var betrodd nog av Galerius att han, år 307, skickades som sändebud till Maxentius i Italien för att försöka nå en överenskommelse om dennes utomäktenskapliga status. Galerius betrodde sedan de östra provinserna till Licinius efter att han personligen tog itu med Maxentius efter Flavius Valerius Severus död. När han kom tillbaka förhöjde Galerius Licinius till ranken Augustus i Väster den 11 november 308, och han fick omedelbart befäl över provinserna Illyricum, Trakien och Pannonia. År 310 tog han befälet över kriget mot sarmaterna, och orsakade dem ett stort nederlag. När Galerius dog, i maj 311, ingick Licinius i ett avtal med Maximinus Daia om att dela de östra provinserna mellan dem.

En allians mellan Daia och Maxentius tvingade de två återstående kejsarna att ingå ett formellt avtal med varandra och i mars 313 gifte Licinius sig med Flavia Julia Constantia, halvsyster till Konstantin, vid Mediolanum (nu Milano), och de fick en son, Licinius den yngre, år 315. Under tiden bestämde sig Daia för att attackera Licinius. Han lämnade Syrien med 70 000 män och nådde till sist Bithynia, fastän dåligt väder mötte honom på vägen och försvagade armén. I april 313 korsade han Bosporen och drog in till Bysans, som hölls av Licinius trupper. Utan att tveka tog han staden efter bara elva dagars belägring. Han flyttade till Heraclea Sintica, som han tog efter en kort belägring, och flyttade sedan sina styrkor till den första utstationeringen. Med en mycket mindre armé, kanske runt 30 000, kom Licinius till Adrianopel medan Daia fortfarande belägrade Heraclea. Den 30 april 313 kolliderade de två arméerna i slaget vid Tzirallum, och i den efterföljande striden krossades Daias styrkor. Daia klädde sig då som slav och flydde till Nicomedia. Han trodde fortfarande att han hade en chans att besegra Licinius, och försökte därför stoppa Licinius framfart vid Cilician Gates genom att etablera befästningar där. Licinius armé lyckades dock bryta sig igenom barrikaden och tvingade Daia att retirera till Tarsus där Licinius fortsatte att pressa honom på land och till sjöss. Kriget mellan dem slutade med Daias död i augusti 313.

Med tanke på att Konstantin redan hade krossat sin rival Maxentius år 312, beslöt de båda männen att dela upp den romerska världen mellan dem. Som en följd av denna uppgörelse blev Licinius ensam Augustus i öst, medan hans svåger, Konstantin, blev ledare i västvärlden. Licinius rusade omedelbart tillbaka österut för att ta itu med ett nytt hot, den här gången från de persiska Sasaniderna.

Konflikt med Konstantin[redigera | redigera wikitext]

År 314 utbröt ett inbördeskrig mellan Licinius och Konstantin, och Konstantin anklagade Licinius för att beskydda en annan av Konstantins svågrar, Bassianus, som Konstantin anklagade för att ha planerat en kupp. Konstantin segrade i slaget vid Cibalae i Pannonien (8 oktober 314). Även om situationen därefter var ganska lugn, så var det bara ett tillfälligt lugn före stormen eftersom båda männen måste dela ledarskapet. Nästa år utbröt ett nytt krig när Licinius utnämnde Valerius Valens som vicekejsare, men Licinius led sedan ett förödmjukande nederlag på slätten av Mardia (även känd som campus Ardiensis) i Trakien. Kejsarna försonades efter dessa två strider och Licinius mördade sin vicekejsare Valens.

Under de kommande tio åren behöll de två kejserliga kollegorna en orolig vapenvila. Licinius höll sig upptagen med en kampanj mot sarmaterna år 318, men det blev hett om öronen igen år 321 då Konstantin anföll sarmaterna, som hade härjat i några territorier i hans rike. När han upprepade detta med en annan invasion, denna gång från goterna som plundrade i Trakien, anklagade Licinius Konstantin för att ha brutit deras pakt. Konstantin gick direkt till attack och Licinius flotta på 350 fartyg besegrades av Konstantins flotta år 323. År 324, krigade Konstantin mot Licinius igen, och efter att ha besegrat hans armé på 170 000 män i slaget vid Adrianopel (3 juli 324), stängde han in honom innanför murarna vid Byzantium. Licinius vicekejsare Sextus Martinianus dödades men Licinius själv skonades efter att hans hustru, Konstantins syster, bett för hans liv. Han blev istället fängslad i Thessaloniki. Året därpå hängde Konstantin honom efter att ha anklagat Licinius för att konspirera mot honom.

Som en del av Konstantins försök att svärta Licinius namn, porträtterade han aktivt sin svåger som en hednisk supporter. Detta var inte korrekt; samtida bevis indikeras att han var en hängiven anhängare av kristendomen. Han var medförfattare till Milano Ediktet som avslutade förföljelser av kristna och bekräftade kristnas rättigheter i hans halva av riket.

Slutligen, när Licinius dog var hans minne märkt med vanära och hans statyer kastades ned, och genom nya påbud blev alla hans lagar och rättsliga förfaranden under hans regeringstid avskaffade.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Företrädare:
Galerius och Konstantin den store
Romersk kejsare
308324
med Galerius, Konstantin den store och Maximinus Daia
Efterträdare:
Konstantin den store och Galerius