Little Norway, Wisconsin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Norway Building, norsk stavkyrka

Little Norway är ett amerikanskt friluftsmuseum som visar delar av ett norskt bondesamhälle i Blue Mounds i Wisconsin. Little Norway består av en fullständigt restaurerad bondgård från 1800-talets mitt och en stavkyrka. Little Norway är listat i det amerikanska registret National Register of Historic Places.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Guide Little Norway.

Little Norway grundar sig på Osten Olson Haugens bondgård. Osten Olson Haugen var en immigrant från Telemark som slog sig ned på en 40 acres stor farm på 1850-talet. Osten Olson Haugens byggde huvudbyggnaden och flera andra byggnader av virke som han tog från ägorna. Hans familj brukade gården fram till 1920.

Tidigt på 1930-talet köpte affärsmannen Isak Dahle från Chicago gården. Han hade varit på besök i Norge och inspirerades av de gamla norska byggnaderna och sina bardomsminnen från Wisconsin. Han gården namnet Little Norway.

Den mest berömda sevärdheten i Little Norway är stavkyrkan Norway Building. Det är en replika av en norsk stavkyrka från 1200-talet som byggdes till norska paviljongen på världsutställningen i Chicago 1893.[1] Den byggdes i Trondheim och monterades ner och fraktades till Chicago. Efter utställningen flyttades den till Lake Geneva i Wisconsin där Isak Dahle köpte den år 1935.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål), Norway, Wisconsin
  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 13 november 2009. https://web.archive.org/web/20091113131458/http://www.littlenorway.com/norway-building-at-little-norway.html. Läst 2 december 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]