Little Norway, Wisconsin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Norway Building, norsk stavkyrka

Little Norway var ett amerikanskt friluftsmuseum som visade delar av ett norskt bondesamhälle i Blue Mounds i delstaten Wisconsin, USA. Det stängde i slutet av 2012 av ekonomiska skäl.[1]

Little Norway består av en fullständigt restaurerad bondgård från 1800-talets mitt och en stavkyrka. Little Norway är listat i det amerikanska registret National Register of Historic Places.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Guide vid Little Norway (1942), restaurerad färgbild.

Little Norway grundar sig på Osten Olson Haugens bondgård. Osten Olson Haugen var en immigrant från Telemark som slog sig ned på en 40 acres stor farm på 1850-talet. Osten Olson Haugens byggde huvudbyggnaden och flera andra byggnader av virke som han tog från ägorna. Hans familj brukade gården fram till 1920.

Tidigt på 1930-talet köpte affärsmannen Isak Dahle från Chicago gården. Han hade varit på besök i Norge och inspirerades av de gamla norska byggnaderna och sina bardomsminnen från Wisconsin. Han gården namnet Little Norway.

Den mest berömda sevärdheten i Little Norway är stavkyrkan Norway Building. Det är en replika av en norsk stavkyrka från 1200-talet som byggdes till norska paviljongen på världsutställningen i Chicago 1893.[2] Den byggdes i Trondheim, monterades ned och fraktades till Chicago. Efter utställningen flyttades den till Lake Geneva i Wisconsin där Isak Dahle köpte den år 1935.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål), Norway, Wisconsin
  1. ^ Wisconsin State Journal 7 december 2014
  2. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 13 november 2009. https://web.archive.org/web/20091113131458/http://www.littlenorway.com/norway-building-at-little-norway.html. Läst 2 december 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]