Lord Hubbard

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lord Hubbard
Skapad avÅke Holmberg
Första framträdandeTure Sventon i London (1950)
SkådespelareTomas Bolme
Information
KönMan
HemlandStorbritannien Storbritannien
NationalitetStorbritannien Britt

Lord Hubbard är en figur i Åke Holmbergs skönlitterära barn- och ungdomsbok Ture Sventon i London. Lord Hubbard kan ses som en karikatyr av en engelsk lord. Han verkar inte arbeta, sitter mest i fåtöljen och läser tidningen sugande på sin pipa. Han grubblar ofta över sina obetalda räkningar, som han betalar genom att låna pengar av sin rika faster. Han berättar gärna långa anekdoter om gamla släktingar och om hur saker var under imperiets dagar, men blir oftast avbruten av Sventon.

En kväll när lorden läser detektivromanen Mordet i tekannan hör han knarrande ljud i hallen. Beväpnad med farfars pistol som alltid ligger i nattygsbordet försöker lord Hubbard undersöka vad som låter. Utan att hitta någon naturlig förklaring återvänder han till sängen.

Snart kommer husan och kokerskan och klagar om att de har stött på en främmande man i huset. Mannen har hävdat att "Nu är det fixat" och sedan bara försvunnit. Även lord Hubbard upptäcker något mystiskt, två spetsiga tåhättor under en panelgardin. Efter att beväpnat sig med farfars pistol i nattygsbordet återvänder han till panelgardinen, där tåhättorna är borta. Rummet hade ingen annan utväg än dörren, som lord Hubbard hade låst. Besynnerligt som allt är tar han kontakt med privatdetektiv Ture Sventon i Stockholm.

Osannolikt nog är det Lord Hubbard som i slutet räddar Sventon och Herr Omar när Ville Vessla och hans kumpaner hade övertaget.

I TV:s julkalender 1989 spelades Lord Hubbard av Tomas Bolme.