Louise de La Béraudière du Rouhet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Louise de La Béraudière du Rouhet
0082.P.82.824.1140-1-.jpg
Född1530[1]
Död1586 (cirka)
MedborgarskapFrankrike
SysselsättningHovdam
PartnerAnton av Bourbon
Redigera Wikidata

Louise de La Béraudière du Rouhet, född 1530, död 1611, var en fransk hovfunktionär. Hon var hovfröken till Frankrikes drottning Katarina av Medici och dame d'atours till Frankrikes drottning Louise av Lorraine från 1575 till 1590.[2]

Hon var dotter till René de Béraudière och Madeleine du Fou, och gifte sig 1561 med Louis de Madaillan d'Estissac (1502–1565). Före sitt äktenskap var hon hovfröken hos drottning Katarina.

Hon var känd för sitt kärleksliv och hade ett berömt förhållande med Navarras kung Anton av Bourbon, medn vilken hon år 1554 fick en son. Det är omtalat hur hon övertalade kungen av Navarra att återvända till katolicismen under deras förhållande, och det påstods att det var hon som 1560 övertalade denne att överlåta sina rättigheter som regent i förmyndarregeringen på Katarina av Medici. Hon ska också ha haft förhållanden med Michel de Montaigne, Robert de Combault, Karl IX av Frankrike och Henrik III av Frankrike.

Hon utsågs 1575 till den nya drottningens hov för att råda denna, som kom från landet och var ovan vid hovlivet, hur man klädde sig i enlighet med mode och stil, en uppgift hon ska ha lyckats väl med.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID: delaberaudil, omnämnd som: Louise De La Beraudiere Du Rouhet.[källa från Wikidata]
  2. ^ Jacqueline Boucher, Deux épouses et reines à la fin du XVIe siècle: Louise de Lorraine et ...

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]Företrädare:
Margaretha van der Marck van Arenberg
Dame d'atours till Frankrikes drottning
Efterträdare:
Leonora Dori