Macoljuset

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Macoljuset var ett mystiskt ljus som såg ut som glöden av en lampa och sågs vid en spårsektion nära järnvägsstationen i Maco, North Carolina, USA.

Legenden[redigera | redigera wikitext]

Legenden berättar om Joe Baldwin, en tågkonduktör, som sägs blivit dödad i en kollision mellan en lös passagerarvagn och ett lokomotiv vid Maco under det sena 1800-talet.

Joe Baldwin var den enda personen på den bakre vagnen i ett tåg på väg mot Wilmington år 1867. När tåget närmade sig stationen upptäckte Baldwin att vagnen han var på hade lossnat från tåget. Han visste även att ett annat tåg var på väg inte långt efter. Han ställde sig längst bak i vagnen och började signalera det kommande tåget med en lampa. Men föraren såg inte signalen och krockade med vagnen, då Baldwin fick huvudet avhugget och dog.

Reaktion[redigera | redigera wikitext]

Kort efter olyckan började människorna i Maco att se ett mystiskt ljus vid den sektion där tågen krockade. Man började tala om hur Joe Baldwin kommit tillbaka från de döda för att leta rätt på sitt huvud. En senare undersökning, genomförd av den pseudovetenskapliga forskaren Hans Holzer under 1965, kom fram till att Baldwin inte förstod att han var död, och fortfarande försöker varna kommande tåg för vagnen.

Ljuset distraherade tågförare så mycket att de blev tvungna att installera ett helt nytt signalsystem som endast användes i Maco. President Grover Cleveland ska ha frågat om det nya grön-röd-signalsystemet när han stannade vid Maco under en kampanj.

Modern tid[redigera | redigera wikitext]

Spårsektionen avvecklades under 1977, och används inte längre. Efter det har man inte sett till ljuset.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  • Norman, M. & Scott, B. (1995). Historic Haunted America. New York: Tor Books
  • Hans Holzer (1966). Ghosts I've Met