Header (datorterm)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Magiskt nummer (programmering))
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För inkluderingsfilen som bland annat används inom C++, se Headerfil.

Termen header (från engelskan; jfr sidhuvud) används för att beteckna ett avsnitt i början av en datafil som innehåller metadata, dvs information om hur resten av filens innehåll skall tolkas. De flesta filformat har en väldefinierad headerstruktur som underlättar operativsystemets och applikationsprogrammens arbete. Filheadern kan antingen vara av fast eller variabel storlek. Ofta finns nära början av headern en så kallad "magisk siffra", som gör det möjligt att snabbt bestämma filformatet.

Med Header kan man även mena "mailheader" eller "e-postkälla" vilket då avser den information som finns i varje e-postmeddelande och som beskriver hur e-mailet har färdats på Internet, vilka e-postservrar det har passerat på vägen och så vidare.

Några headertyper[redigera | redigera wikitext]

  • EXE-filer i MS-DOS, OS/2 och Windows har en EXE-header vars första två bytes alltid är lika (hexadecimalt 4D 5A, eller "MZ" i ASCII).
  • XML-filer har alltid ett XML-direktiv i början som liknar följande: <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
  • PNG-filer har en header som är avsedd inte bara för att identifiera filtypen, utan även upptäcka om vanliga överföringsfel har förstört innehållet (se vidare PNG)
  • skript i Unixliknande operativsystem inleds med #! och en hänvisning till tolken, t.ex. #!/bin/sh.