Magnus Gutke

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Magnus Gutke, Ulf Gustav Magnus Gutke, född 8 december 1965 i Dannike, är en konsertgitarrist utbildad vid konservatoriet École Normale de Musique de Paris. 1997 släpptes hans debutskiva Touché av RCA-Victor. Gutke spelar på en gitarr byggd av Paulino Bernabe. På hemsidan finns information om nya cd-skivor.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Touché I Skivan är ursprungligen utgiven av BMG/RCA-Victor 1997 och är Gutkes debutinspelning. Musiken är alltigenom i en romantisk tolkning med tyngdpunkten på spanska komponister. Skivans karaktär är rogivande, men också temperamentsfull på sina ställen. Vackra melodier i både eldiga och ömsint mjuka tonsättningar som är lätta att ta till sig.

Touché II Gitarrmusik i franska och spanska tonsättningar. Sviten Platero y yo av Eduardo Sainz de la Maza, tonsatt efter litterär förebild, bjuder på stor variationsrikedom i karaktären med drag av spansk nationalromantik, Antonio Josés Sonata rymmer fin melodik och klang i stycken som Pavana triste. Lite modernare tongångar får vi av fransmannen Maurice Ohana, som experimenterar med atonalitet till ett laddat och virtuost slutresultat i sitt verk Si le jour paraît.... Skivans sista stycke, av den franske komponisten Henri Sauguet, bildar en fin avslutning med sin impressionistiska prägel i stycket Soliloque, efter en tonalitet som letat sig allt längre bort från det tonala.

Silver och jag Recitativ varvat med klassisk gitarr. Texterna är ett urval från Nobelpristagaren Juan Ramón Jiménez mest kända verk Silver och jag (Platero y yo). Musiken är komponerad av den spanske tonsättaren Eduardo Sainz de la Maza med inspiration från det litterära verket. Skivan uttrycker ett tidlöst lugn och en stor intensitet i tolkningen av ord och toner. Den får fram stämningen ur de filosofiska texterna och målar upp klara bilder av en människas reflektioner kring livet, döden och n naturen. Berättelserna skildras väldigt levande; musiken ger tillfälle till stor eftertanke. En upplevelse för sinnena.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]