Malldiskussion:Förklaring behövs

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Åtgärdskategori?[redigera wikitext]

Ska inte artiklar som mallas med {{Förklaring behövs}} hamna i en åtgärdskategori? De flesta mallas med datum, men såvitt jag ser ingen åtgärdskategori. --Fredde 11 juli 2018 kl. 00.02 (CEST)

Som jag uppfattat det är det mallen {{förtydliga}} man ska använda för ändamålet. /Kyllo (f.n. fadder)|diskutera?| 11 juli 2018 kl. 18.45 (CEST)
Ja, de verkar användas i samma syfte, tror jag, när jag kollat på några sidor där respektive mall finns. Lösningen borde vara att byta ut den här mallen mot Mall:Förtydliga, och det får väl göras av en robot. Men det går nog inte att göra fullständigt automatiskt (åtminstone inte utan visst trixande) eftersom man ibland använt {{förtydliga|[datumstämpel]}} och ibland {{förtydliga|[motivering]}}. /NH 12 juli 2018 kl. 14.04 (CEST)

Gör om denna mall[redigera wikitext]

Denna mall i sin nuvarande form tycks vara identisk i sitt syfte med {{Förtydliga}}. Mallen Förtydliga är dock betydligt bättre etablerad och har en interwikispråklänk till bl a Template:Clarify. Den närmaste engelska översättningen av "Förklaring behövs" torde vara explaination needed. Det finns en sådan mall på engelska och andra språk, men dessa saknar länk till svenska Wikipedia: Template:Explain. Märkligt och olyckligt att den svenska omdirigeringen {{Clarify}} leder hit, när den engelska mallen med samma namn har interwikispråklänk som leder till {{Förtydliga}}.

Med andra ord är det en hel del språkliga förvecklingar mellan Förklara och Förtydliga på svenska, i synnerhet i förhållande till övriga språkversioner.

Nyligen redigerade jag artikeln Vagabonderande strömmar direktlänk och anmärkte två saker med Förtydliga, men nu i efterhand inser jag att jag borde använt denna mall/markering {{Förklaring behövs}} istället – om denna hade stämt överens med övriga språkversioner med korrekt översättning Wikidata-länk

Jag föreslår att:

  • denna mall görs om till att bli som övriga språkversioner, som exempelvis Template:Explain Kortfattat och snabböversatt av mig bör denna mall handla om att mängden och nivån på informationen i en mening är bristfällig. (vet inte exakt hur man översätter "level of information")
  • {{Clarify}} på svenska samt {{Vagt}} och {{Luddigt}} ändras till att istället omdirigera till {{Förtydliga}} istället för hit, då dessa ord syftar till klarhet i språket, inte om mängden/nivån på informationen.

--Mango från yttre rymden (diskussion) 16 juni 2020 kl. 23.08 (CEST)

Au contraire, jag ser inte riktigt varför vi behöver två olika mallar för Förklara och Förtydliga. Skillnaden dem emellan är hårfin. Jag skulle föreslå att den här mallen integreras med Förtydligas kategoriträd. (Den här mallen saknar åtgärdskategorisering nu.) Hur andra projekt gör upplever jag som ointressant. Varje projekt har sin praxis för hur åtgärdsmallar används. 62 osv (diskussion) 27 juni 2020 kl. 07.57 (CEST)
"Förtydliga" betyder väl normalt att en länk till en förgreningssida bör bytas ut till en artikel, befintlig eller saknad. Denna skulle kunna innebära något mer. Tostarpadius (diskussion) 29 juni 2020 kl. 09.18 (CEST)
För (oavsiktliga) länkar till grensidor har vi {{Särskiljning behövs}}. Vad gäller skillnaden mellan Förklaring och Förtydliga, så ser jag på rak arm inte vad den består i. Tom exempeltexten i malldokumentationen är identisk. 62 osv (diskussion) 29 juni 2020 kl. 09.28 (CEST)
Jag har inte studerat detta närmare, men det är som jag beskriver det mallen används i de flesta fall. Om det är felaktigt bör det förtydligas. Tostarpadius (diskussion) 29 juni 2020 kl. 09.55 (CEST)
@Tostarpadius: Det är nog främst Maundwiki som använder {{förtydliga}} flitigt i det syftet. Annars används den generellt i artikeltexter. /Kyllo (f.n. fadder)|kontakt| 29 juni 2020 kl. 21.07 (CEST)
Jag hittade denna innan jag hittade "särskiljning behövs". Nu använder jag den när jag hittar något som behöver särskiljning och jag tycker att det finns en ledtråd. Ledtråden går att skriva i denna mall men inte i "särskiljning behövs". 29 juni 2020 kl. 22.00 (CEST)
@Maundwiki: Kan du förtydliga (gärna med exempel) med vad du menar? 62 osv (diskussion) 30 juni 2020 kl. 07.21 (CEST)
För mallen förtydliga vilket är den jag använder. Exempel i Siena wikilänk till Ricco en förgrening för orter, När jag sökte kunde "Bartolomeo Neroni" kanske vara en möjlighet men någon mer insatt i ämnet bör verifiera. Om det gick att skriva samma i mallen särskiljning skulle det fungera också. Innan jag hittade särskiljning och började använda den står det ofta enbart var, vad, vem etc. Maundwiki (diskussion) 30 juni 2020 kl. 13.39 (CEST)