Malldiskussion:Linjekarta Skånebanan

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Ett antal kommentarer på linjekartan. De är korta och är till för diskussion. Så lite extra text som möjligt i linjekartan.

  • 1. "Åhusbanan - Endast gods" Data från en annan artikel, nu måste det uppdateras på två ställen, ta bort Endast gods
  • 2. "godsspår till Hanaskog" samma som 1. Ändra till enbart länk till järnvägen|Hanaskog.
  • 3. "Karpalund, mötesspår" PSL betyder mötesspår, ta bort texten mötesspår (på alla ställen)
  • 4. "Önnestad, stopp med pågatåg utreds" och "Ättekulla, planerat mötesspår" Framtid kan med fördel vara i artikeltexten med källhänvisning. Ta bort "stopp med pågatåg utreds" och ta bort texten planerat mötesspår eller hela raden.
  • 4. "Turisttrafik med trampdressin till Ljungbyhed på KRJ" Samma som 1 plus borde vara eABZrg. Ersätt med "KRJ|Ljungbyhed"
  • 6 "Södra stambanan mot Malmö, Ö-tågen viker av" Enda platsen där trafiken beskrivs som är bra eftersom trafiken bör beskrivs i faktarutan eller artiklar om trafikbolagen. Ta bort "Ö-tågen viker av".
  • 7."linje mot Kattarp (huvudsakligen omledningsbana)" Förslag: Skånebanan|Kattarp Att det är omledningsbanan kan beskrivas i artikeln.

Maundwiki 11 oktober 2011 kl. 02.17 (CEST)[svara]

lite synpunkter på dina synpunkter:
  • 1. Att plocka bort "Endast gods" försämrar eftersom det faktiskt bör stå om banan endast har godstrafik.
  • 2. Av likadant skäl som nr 1 så bör inte texten att det är en godsbana till Hanaskog.
  • 3. Att texten mötesspår finns med är för att förenkla för nya personer. Alla personer vet inte om att PSL betyder mötesspår. Vi måste se till våra framtida användare och inte enbart de befintliga.
  • 4. Att ett framtida stopp på en ort planeras bör absolut stå med och av likadant skäl som nr 3 så bör det betonas att det är ett planerat mötesspår eftersom inte alla vet vad symbolen betyder.
  • 5(eller nr 4 igen enligt din egen lista). Där är jag faktiskt beredd att hålla med dig.
  • 6. Där kan jag hålla med dig till viss del att man kan plocka bort "ö-tågen viker av"
  • 7. Att det står med att banan mot Kattarp endast är en omledningsbana är att båda "benen" från Åstorp går till samma ort, nämligen Helsingborg. Av det skälet bör det då stå med att den ena endast används som omledningsbana eftersom man annars kan tro att trafiken använder sig av båda "benen". Likadant kan man tro att texten i artikeln inte är uppdaterad men att kartan är uppdaterad och tvärtom.
Dh8b-Bidrag 13 oktober 2011 kl. 20.43 (CEST)[svara]
1,2. Ja, men i artikeln för den banan. Grundtanke, förändringar i en artikel.
3 För vilka symboler ska förklarande text vara med? Behövs det en "teckenförklaringssida"? Kanske sist i linjekartan: PSL symbolen med texten "Enbart mötesstation" och om det kommer andra nya tecken samma sak. Skulle jag få välja skulle jag ersätta mötesstation med hinderfri längd i meter på banor i drift.
Text är för information som det inte finns tecken för och du har rätt att omledningsbanan är en sådan. Om det behövs förklaras är en annan sak.
4 Hör inte framtida stopp i Pågatågstrafiken till linjebeskrivningen i Pågatågen artikeln? Det går inte att se från linjekartan om Skånebanan var Pågatågen stannar idag utan att läsa texten i artikeln. Om min tanke följs beskrivs Pågatågtrafiken i Pågatågen artikeln och denna artikel hänvisar.
Varför ordet "mot"? Varför inte bara "|" innan namnet och "mot" underförstått? Min grundtanke, ingen extra text. Maundwiki 14 oktober 2011 kl. 01.43 (CEST)[svara]
Min egen personliga tanke är att endast PSL symbolen bör ha förklarande text vad jag kan komma på. Du har rätt i att man kan ersätta mot med "|" istället, det kan jag fixa nu med en gång. Däremot kan man ha text för en symbol även om det framgår för en själv vad symbolen står för. Jag är rädd att plockar vi bort för mycket info i linjekartan så försvårar vi möjligheten för andra att förstå vad det hela handlar om. Det står redan klart enligt vår egen praxis här på wikipedia att en linjekarta bör vara enkel och inte för mycket symboler. Och vad jag vet så har det funnits ett förslag om att vi enbart bör ha med stationerna, anslutande "ben" för anslutningsbanor, större broar/tunnlar samt då vid enkelspår även mötesstationerna(om det finns sådana utöver själva resandestationerna förstås). Något jag själv rättat mig efter. Nu vet jag inte riktigt hur insatt du är kring pågatågen men att inte det finns förklarande text vilka orter pågatågen stannar vid är helt enkelt för att det bara finns pågatågstrafik på banan förutom ö-tågen på sträckan Kristianstad-Hässleholm. Hade det varit frågan om en bana liknande södra stambanan där många olika tågslag samsas om samma spår så bör det finnas förklarande text om endast det ena tågslaget stannar vid stationen. Där bör ju exempelvis Vinslöv få denna anmärkning då det på den stationen endast stannar pågatåg på medans ö-tågen passerar utan uppehåll. Jag kommer ändra lite nu, är du nöjd så är jag nöjd. Är du missnöjd så skriv gärna här så får vi försöka lösa det hela med en kompromiss. Om inte det vill sig så får vi kalla in "förstärkning" från andra genom att påkalla hjälp. Det sistnämnda ska vi nog behöva slippa. --Dh8b-Bidrag 14 oktober 2011 kl. 19.36 (CEST)[svara]
Som du säger, det ska vara lagom och det är bra om någon som inte kan allt läser. Vad jag tror är känt är inte känt av andra. Jag kan hålla med om att förbättringar av banan kan indikeras, men när. Gränsen borde vara att startdatumet för byggnad är bestämt. Idéer, studier, politiska önskemål o.s.v. i texten. Om nytt ska vara med sätt ett årtal när det är färdigt. Med Pågatåg kan vi vänta. Jag har inte ändrat mig men man flyttar ett berg sten för sten. Till mig är det inte klart att Skånetrafiken och Öresundståg stannar på alla stationer men jag har inte förväntat mig att banbeskrivningen ska vissa mig det. Infobox + linjekarta. Maundwiki 15 oktober 2011 kl. 03.40 (CEST)[svara]