Malldiskussion:Röstomfång

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Är det svenska? Röstläget kontraalt verkar som en dålig översättning av engelskans "contralto". Hur i allsin dar ska röstläget "alt" kunna vara en mansstämma? /RaSten 13 juli 2005 kl.08.33 (CEST)

Det heter kontraalt på svenska. Jag utgår från att alten helt enkelt har hamnat fel, och stuvar om. /Habj 14 juli 2005 kl.05.16 (CEST)

Jag har aldrig förut hört ordet kontratenor, bara engelskans "counter tenor" även på svenska. Detta då inom barbershop och liknande, har inte varit bekant med huruvida termen existerar inom klassisk musik. Söker man google på svenska sidor, ger "kontratenor" 31 träffar, "contratenor" 12, och "counter tenor" 79. Kontratenor verkar även ha en annan musikhistorisk betydelse [1] som gör termen extra knölig. Huruvida barbershopens counter tenor är falsettister eller altister, törs jag inte uttala mig om men eftersom kontratenor har så många dubbelbetydelser verkar det lugnare att hålla sig till altist och falsettist trots att "altist" bara ger tio google-träffar. [2] / Habj 14 juli 2005 kl.05.16 (CEST)

I stället för att själva hålla på och tycka och veta, så ber jag er högaktningsfullt att hänvisa till källor. Jag har nämligen tagit benämningar från de böcker som jag anger på diskussion:Sopran. DEt heter kontraalt, och det heter kontratenor på svenska, enligt dessa böcker, och att kvinnlig alt kallas kontraalt (företrädesvis om det är en solist men inte uteslutande) framgår även av engelska och franska. På svenska heter det enligt dessa böcker inte falsettist - det är en hemmasnickrad benämning! - utan sopranist, så som jag hade skrivit tidigare. Om ni ändrar tillbaka efter min ändring, så begär jag källstöd.//--IP 14 juli 2005 kl.13.05 (CEST)
Ang. källor kontra löst tyckande: retro.nu (bägge länkarna ovan) är Gunno Klingfors' sajt. // habj 7 april 2006 kl.17.18 (CEST)

Koloratur - ett röstomfång?[redigera wikitext]

Är koloratur verkligen, strikt talat, ett röstomfång? Jag påstår inte att jag har djupa fackkunskaper i ämnet, men ingen av tre träffar i NE stödjer detta utan koncentrera sig snarare på melodiutsmyckning etc. Om "koloratursopran" är det som avses, undrar jag fortfarande om detta verkligen är ett röstomfång och inte snarare en typ av sopran, att jämföra med lyrisk sopran etc. Enwiki har inte heller med koloratur i motsvarande mall, vad nu detta är värt. // habj 7 april 2006 kl.17.59 (CEST)

Det verkar som om jag skrivit in detta, så jag får väl svara. Nu har jag inte böckerna jag utgick ifrån, men i dessa kan koloratursopran (som mycket riktigt är vad som avses, kan dock inte förklara idag varför jag skrivit koloratur) vara dels ett röstomfång (upp till D5), dels (ibland) en lyrisk rösttyp. Jag har dock själv främst hört ordet för duktiga sopransolister som gör bra drillar o d.
Jag har för övrigt kollat "sopran" i lexikonet du hänvisar till ovan, där det anges ett lägre omfång än mina källor. Å andra sidan utgår din källa från dess historiska betydelse och för "kvinnor, barn, män, kastrater", vilket inte min källa gör, som uteslutande utgår från kvinnoröster. //--IP 7 april 2006 kl.18.21 (CEST)
"Koloratur" är inlagt i mallen av en icke inloggad användare [3]. // habj 7 april 2006 kl.19.18 (CEST)
Jag tyckte väl att det var konstigt om jag skrivit det i stället för koloratursopran. Nåja, mina källor anger på ett ungefär vad jag skrivit ovan, och även på diskussion:Sopran tror jag.
Jag har googlat fram att sopranist är en benämning på ett röstläge, och falsettist på teknik; falsettister kan vara både kontraaltar och undantagsvis sopranister (ibland benämnda "sopraner"). Enligt SAOB är den svenska benämningen "kontratenor", och de anger att det är en historisk benämning.//--IP 7 april 2006 kl.19.29 (CEST)

Koloratursopran?[redigera wikitext]

I Sohlmans musiklexikon, bd. 5, artikeln "Röstfack" står följande att läsa: "R. utgår från sångröstens grundlägen, dvs. sopran, alt, tenor och bas samt mezzosopran och baryton. Som mer övergripande karakterisering används termerna lyrisk och dramatisk, oftast kopplade till röstlägena sopran och tenor. Därunder förekommer en lång rad r. (t ex Helden-(hjälte)tenor, koloratursopran) på olika språk, främst it., ty. och fr., täckande respektive lands operatrad." (min fetstilsmarkering) Koloratursopran är enligt artikeln "Sopran" i samma uppslagsverk ett "ytterhetsfall" av soprano lirico-leggiero, vilken i sin tur givetvis är en 'underkategori' till sopran. "Koloratursopran" har nog ingenting i mallen att göra. // Tysen 24 april 2006 kl.12.21 (CEST)

Jag har redan haft denna diskussion. Enligt två andra böcker, varav en är en Nordisk motsvarighet till Sohlmans, framställer det det annorlunda (se diskussion under sopran). Samma sak finns att läsa i engelska wp, en:Coloratura, så synsättet förekommer. Det finns flera röstlägen som verken mallen eller du tar upp, som är mera ovanliga som benämningar eller som fenomen. Koloratursopran som röstläge är dock väsenskild från en sopran. //--IP 24 april 2006 kl.12.32 (CEST)
Om man utgår från SATB - sopran, alt, tenor och bas - så inbegrips mezzosopraner i sopran, och röstläget (vilket RaSten föreslår om sopran) är en oktav under Nattens drottning t ex. Utgår man från alt, mezzosopran, sopran-indelningen anges ett register en kvint under Nattens drottning.//--IP 24 april 2006 kl.12.40 (CEST)