Maneki Neko

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Maneki Neko

Maneki Neko (japanska: 招き猫) är de lyckobringande japanska katter som ofta finns i butiker eller skyltfönster för att locka dit besökare. Maneki Neko är ett vida spritt fenomen och symboliken med avseende på färger och utförande kan tolkas på många sätt.

Etymologi och symbolik[redigera | redigera wikitext]

Ordet Maneki Neko betyder "den kallande katten". Det beror på att det ser ut som att katten vinkar dig till sig - "Kom hit!" säger den. För västerlänningar kan det se ut som om katten bara vinkar istället för att kalla till sig, men det beror på kulturella skillnader mellan öst och väst. I Japan vinkar man till sig någon med handflatan vänd nedåt, alltså ungefär som en vanlig västerländsk vinkning. Det har tillverkats Maneki Neko med handflatan inåt så att västerlänningar ska förstå bättre.

Maneki Nekos resta tass symboliserar olika saker. Om katten har vänster tass rest, sägs det att den kallar till sig kunder. Om den har höger tass rest, sägs det att den kallar till sig pengar och tur - fast alla Maneki Neko är såklart tursamma. Vissa Maneki Neko har båda tassar resta. Det symboliserar beskydd av hemmet eller företaget. Tassens höjd har också betydelse. Ju högre tassen är rest desto mera tur bringar katten, eller desto längre bortifrån kommer lyckan. Det finns de som tror att Maneki Nekos gest har att göra med det sätt som katter tvättar sig i ansiktet på.

Färger[redigera | redigera wikitext]

Maneki Neko förekommer i många olika färger. Den traditionella sköldpadd- och vita färgen har över årens gång blivit till alla möjliga färger och nyanser - allt från vita och svarta till lila och gröna katter. Maneki Neko finns i många olika designer och former, allt från de klassiska till moderna, såväl massproducerade som unika. Vissa av färgerna kan ha speciella betydelser.

Sköldpadd och vit/Calico[redigera | redigera wikitext]

Den klassiska Maneki Neko-färgen och även den färg som anses allra mest lyckobringande. Den här katten är vit med svarta fläckar kantade med brunt. Denna färg har varit populärast mycket länge och ansedd som tursam runt hela världen. Sköldpaddsfärgade hannar anses extra tursamma, eftersom hannens genetiska anlag har mycket små chanser att bli sköldpaddsfärgade och det finns mycket, mycket få sådana i världen.

Vit[redigera | redigera wikitext]

Den näst populäraste färgen är vitt, som symboliserar renhet och positiva saker.

Svart[redigera | redigera wikitext]

Denna färg sägs jaga bort ondska och negativitet. Den är ibland kopplad till god hälsa, men det är inte ofta. Dessa Maneki Neko sägs skydda mot förföljare och har blivit populära bland kvinnor.

Guld[redigera | redigera wikitext]

Det sägs att en guldfärgad Maneki Neko bringar pengar.

Rosa[redigera | redigera wikitext]

Den rosa Maneki Nekon är relativt ny, men den har blivit populär på sistone och symboliserar kärlek.

Röd[redigera | redigera wikitext]

Denna färg symboliserar god hälsa. Den jagar även bort negativitet och ondska, precis som svart.

Grön[redigera | redigera wikitext]

Gröna Maneki Neko är ganska ovanliga men när de dyker upp symboliserar de hälsa och akademiska triumfer/studier.

Det finns ett flertal andra färger som inte behöver ha någon speciell betydelse utan är enbart dekorativa.

Utförande[redigera | redigera wikitext]

Maneki Neko har ofta en haklapp samt ett halsband med pingla kring halsen och håller även ibland i någonting annat speciellt. Det vanligaste är nog att Maneki Neko håller i ett guldmynt med japanska skrivtecken, en Ōban. Dessa symboliserar de gamla mynten från Japans Edoperiod. Ett sådant här mynt var i verkligheten värt en ryo, en gammal och mycket högt värderad valuta. Maneki Nekos koban är värt hela tio miljoner ryo (千万両). Moderna Maneki Neko kan hålla i allt möjligt, från kristallkulor till magiska pengasläggor.

Maneki Nekon är oftast gjord av porslin eller keramik. Maneki Neko är även populära som spargrisar.

Ursprung och folklore[redigera | redigera wikitext]

Det finns flera legender och teorier om Maneki Nekos ursprung, men det är oklart. Man tror att de dök upp på Edoperiodens senare del. Denna legend är mest populär: En rik man tar skydd under ett träd nära Gotukujitemplet under ett åskväder när han ser tempelkatten som tvättar sig i ansiktet och verkar som om den kallar till sig honom. Han går till katten och ett ögonblick senare slår blixten ner i trädet. Katten har alltså räddat hans liv! Den rike mannen blir vän med den fattige prästen och templet blir mycket framgångsrikt. Kanske skapades den första Maneki Nekon när katten dog, till dess ära.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]