Marcoule

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Anläggningen sedd på avstånd, 2009.

Marcoule är en omfattande såväl militär som civil anläggning för kärnbränsle och upparbetning i södra Frankrike. Den ligger på högra stranden av floden Rhône i departementet Gard, regionen Occitanien, cirka 30 km uppströms från (norr om) Avignon och 130 km nordväst om Marseille. Den etablerades 1956 och drivs av franska kärnkraftkommissionen (CEA, Commissariat à l'énergie atomique). Här fanns fram till 1980-talet tre små kärnreaktorer främst inriktade på vapenplutonium. Den snabba breederreaktorprototypen Phoénix togs ur drift år 2000. Dessutom finns en fabrik för att tillverka MOX-bränsle.

Avfallshantering[redigera | redigera wikitext]

Vid Marcoule finns även en anläggning, Centraco, för att ta omhand låg- och medelaktivt radioaktivt avfall genom förbrännig. Förbränningsanläggningen har en kapacitet om 5000 ton avfall per år.

Explosionen 2011[redigera | redigera wikitext]

Den 12 september 2011 ägde en explosion rum i en ugn Marcoules förbränningsanläggning, och brandkåren varnade för möjligheten av ett radioaktivt utsläpp.[1] En anställd person omkom och fyra skadades av explosionen.[2] Olyckan skedde då en ugn exploderade, som smälte lågaktivt radioaktivt material som kasserats.[3] Ugnen tillhörde EDF:s dotterbolag Centraco[förtydliga].[3] EDF hävdade att detta var en industriell olycka och inte en kärnkraftsolycka.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ En död vid franskt kärnkraftverk, Sveriges Radio, Ekonyheterna kl. 14 den 12 september 2011.
  2. ^ Leak risk after explosion at French nuclear plant, BBC, 12 september 2011.
  3. ^ [a b c] Metro 2011-09-13 s.17